vrijdag, 23. september 2011 - 11:09 Update: 08-07-2014 0:56

Beatrix opent eerste Nederlandse importterminal vloeibaar aardgas

Rotterdam

Koningin Beatrix opent vrijdagmiddag Gate terminal op de Maasvlakte in Rotterdam. Dit heeft de Rijksvoorlichtinmgsdienst (RVD) laten weten.

Gate terminal (Gas Access To Europe) is de eerste importterminal voor vloeibaar aardgas in Nederland en is ontwikkeld door N.V. Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak N.V.

Afnemende productie
Aanleiding voor het ontwikkelen van Gate terminal, als onafhankelijk distributiepunt voor Europese energiebedrijven, is de toenemende vraag en de afnemende productie van aardgas in Noordwest-Europa.

Gate terminal ontvangt het vloeibare aardgas, LNG genaamd, dat per schip wordt aangevoerd, waarna het vervolgens gasvormig wordt gemaakt voor levering aan het Nederlandse gastransportnet en levering aan Noordwest- Europese markten.

Gate terminal beschikt over drie opslagtanks, twee aanlegsteigers en verdampingsinstallaties. De tanks zullen ieder een opslagcapaciteit hebben van 180.000 m3. De doorzetcapaciteit van de terminal bedraagt 12 miljard m3 aardgas per jaar en kan in de toekomst worden uitgebreid tot 16 miljard m3 per jaar.

Andere samenstelling
Het geïmporteerde LNG-gas heeft een andere samenstelling met een hogere hoeveelheid koolwaterstoffen waardoor de calorische waarde met ongeveer 10% kan toenemen waardoor weer een hogere verbrandingstemperatuur wordt bereikt.

CV aanpassen
Consumenten en bedrijven moeten de komende jaren hun gasinstallaties, waaronder cv-ketels, geisers en gaskachels, dus aan laten passen omdat de samenstelling van het Nederlandse aardgas verandert.

Hetere vlam
Door de invoer van gas verandert de samenstelling van het gas waarin zich onder andere een hoger percentage propaan bevindt dat voor een hetere vlam zorgt. Voor bedrijven zal het nieuwe gas eind 2012 via een eigen gasnet worden aangeleverd.

Voor consumenten zal dit pas in 2021 via een eigen gasnet het geval zijn. Volgens minister Verhagen zullen, voor zover nu bekend, vooral cv-ketels uit 1996 of eerder pas dan moeten worden aangepast.
Categorie:
Tag(s):