vrijdag, 14. januari 2011 - 16:21

Beatrix sprak over missie Afghanistan volgens WikiLeaks

Den Haag

Duizenden WikiLeaks-documenten van diplomatieke berichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag zijn in handen gekomen van NRC Handelsblad en RTL Nieuws.

De krant en nieuwszender hebben de stukken mogen inzien van de Noorse krant Aftenposten die de stukken in handen heeft.

Van de 3000 stukken zijn vanmiddag enkele stukken gepubliceerd. Een van die stukken gaat over koningin Beatrix die in de zomer van 2009 zich uitsprak, tegenover de Amerikaanse ambassadeur Fay Hertog Levin in Den Haag, over de Nederlandse missie in Afghanistan.

Volgens een geheim Amerikaans ambtsbericht zei de koningin tegen ambassadeur Levin: "Het zal moeilijk zijn", maar het moet. Dat staat in een geheim diplomatiek telegram dat de Amerikaanse ambassade in Den Haag op 25 augustus 2009 verstuurde aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

Einde Missie
De Amerikanen schuiven het mislukken van een verlengde missie in Afghanistan in de schoenen van Wouter Bos. Volgens de Amerikanen was Bos de enige in het kabinet die verlenning tegen hield en het kabinet liet vallen.

Aftreden Beatrix
Uit een ander document waar RTL nieuws vandaag over bericht blijkt dat de Amerikanen via Nederlandse bronnen hadden begrepen dat koningin in 2009 zou gaan aftreden. Daarbij kregen de Amerikanen van Balkenende het verzoek of prins Willem-Alexander en Maxima een bezoek kunnen brengen aan president Obama.

Officieel zou dat bezoek worden afgelegd vanwege de viering van 400 jaar New York. Tegen de Amerikanen wordt gesteld dat er ook een andere reden is: "De Nederlanders benadrukken dat de Kroonprins snel koning zal zijn (het wordt breed verondersteld dat koningin Beatrix binnen een jaar afstand zal doen van de troon)"

Willem-Alexander en Maxima krijgen inderdaad hun bezoek aan het Witte Huis. Ze mogen op de thee bij Michelle Obama. En de president, die komt heel even langs.

Rijksvoorlichtingsdienst
De Rijksvoorlichtingsdienst zegt in de NRC in een reactie op het telegram dat zij niet ingaat op de inhoud. "De inhoud van dit bericht komt voor rekening van de opsteller ervan. Wij gaan nooit in op wat tijdens vertrouwelijke gesprekken al dan niet aan de orde is geweest. Dit geldt ook voor de door de ambassadeur gegeven interpretatie van de uitspraken van Hare Majesteit de Koningin. Los hiervan kan worden opgemerkt dat het toenmalige regeringsbeleid uitging van voortgaande betrokkenheid van Nederland bij Afghanistan, onder andere vanwege langjarige toezeggingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking."

Ook premier Rutte wil niet ingaan op de uitspraken die de koningin zou hebben gedaan. "Als in de berichten van de Amerikaanse ambassadeur een bepaalde weergave wordt gegeven, is dat voor mij nog geen reden om daar op te reageren. Dat blijft onder de vertrouwelijkheid vallen en overigens opereert de koningin altijd binnen de lijnen van het regeringsbeleid."
Provincie:
Tag(s):