woensdag, 4. mei 2011 - 12:27

Belagers scheidsrechter melden zich uiteindelijk zelf bij de politie

De politie heeft dinsdagmiddag twee mannen uit Bunschoten-Spakenburg (18 en 20 jaar) en een 20-jarige man uit Eemdijk gehoord voor betrokkenheid bij het belagen van een 38-jarige man uit Groningen. Het drietal meldde zich na berichtgeving in de media en op aansporing van de politie op het politiebureau in Haren.

De Stadjer had als scheidsrechter op zaterdag 16 april een beladen amateurwedstrijd tussen IJsselmeervogels en Spakenburg gefloten. Spakenburg verloor de betreffende wedstrijd. De scheidsrechter had tijdens de wedstrijd een doelpunt van Spakenburg afgekeurd.

Kennelijk had dit kwaad bloed gezet bij enkele supporters van Spakenburg. In ieder geval werd de Stadjer sindsdien belaagd door onbekende supporters. Op het gastenboek van een scheidsrechterssite waren al meerdere vervelende berichten geplaatst over de scheidsrechter.

Incident
Ook kreeg hij op Tweede Paasdag meerdere malen telefoon van een onbekend mobiel nummer. Zijn voicemail werd met beledigende teksten ingesproken. Ook kreeg hij soortgelijke sms-berichten.

Als klap op de vuurpijl kreeg de scheidsrechter op vrijdagavond 29 april op zijn huisadres bezoek van enkele Spakenburgsupporters. Het viel hem op dat geruime tijd een auto stationair stond te draaien voor zijn woning. Tevens hoorde hij stemmen van meerdere mannen. Daar de 38-jarige het niet vertrouwde heeft hij de deur niet geopend, maar ging hij wel kijken wie voor de deur stonden. Op dat moment kreeg het slachtoffer een sms met wederom een vervelend bericht. Hij belde hierop direct de politie. Tuinmeubilair en een bloempot werden omgegooid, terwijl een lantaarn werd gestolen. Ook lagen op het tegelpad naar de voordeur tientallen bierviltjes met opschrift ‘SV Spakenburg’. In de brievenbus zaten blauwe opblaasbare ‘klaparmen’.

Twitter
De scheidsrechter deed dinsdagmiddag aangifte van belaging. Hij heeft vooral de belaging bij zijn huisadres als benauwend ervaren. De politie kwam het drietal op het spoor dankzij enkele berichten die zij op Twitter hadden geplaatst. De verdachten werden door de Groningse politie gesommeerd zich te melden voor het afleggen van een verklaring. De drie mannen besloten dit te doen, waarna zij zich dezelfde middag op het politiebureau aangaven. Tijdens het verhoor bekenden beide mannen uit Bunschoten-Spakenburg verantwoordelijk te zijn voor het belagen van de scheidsrechter. Ook werd bekend dat de lantaarn uit de tuin werd weggenomen.

Boosheid
De verdachten waren uit boosheid tot hun daad gekomen over de arbitrale beslissingen van de Stadjer. Ook de derde verdachte werd gehoord. Vaststaat dat hij met de twee andere verdachten naar Groningen is meegegaan. Hij is volgens eigen zeggen in de auto blijven zitten. De politie onderzoekt nog wat zijn precieze rol is geweest. Het drietal mocht na het afleggen van een verklaring het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.
Provincie:
Tag(s):