dinsdag, 5. april 2011 - 11:25 Update: 08-07-2014 0:31

Benelux ondertekenen intentieverklaring Cyber Security

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, de Belgische minister van Justitie De Clerck en de Luxemburgse minister van Justitie Biltgen hebben vanmorgen in Maastricht een intentieverklaring voor samenwerking op het gebied van Cyber Security ondertekend.

Met de intentieverklaring benadrukken de drie landen het belang van nauwe samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Daarom worden binnen de Benelux initiatieven ontwikkeld om informatie en expertise uit te wisselen, best practices te delen en publiek-private samenwerking verder te verbeteren. Ook spraken de ministers af in het vervolg regelmatig over Cyber Security te spreken. Op de conferentie zijn ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en wetenschap uit de Benelux aanwezig.

De intentieverklaring past binnen de nationale Cyber Security strategie die in februari door het kabinet is vastgesteld. Speerpunten hierin zijn ondermeer versterkte internationale en publiek-private samenwerking. ICT is van fundamenteel belang voor onze samenlevingen en economieën. Tegelijkertijd leidt de kwetsbaarheid, afhankelijkheid en complexiteit van ICT tot nieuwe dreigingen. Daarbij valt te denken aan zaken als skimmen (illegaal kopiëren van bankpassen), platleggen van sites, Phishing (stelen bankgegevens), Cyberspionage en het aanvallen van vitale infrastructuren.
Categorie:
Tag(s):