maandag, 23. mei 2011 - 10:31

Bergbeklimmer Ronald Naar omgekomen

Den Haag

De Nederlandse bergbeklimmer Ronald Naar is overleden. Hij overleed tijdens een afdaling van de Cho Oyu (8201 meter) in het Himalaya-gebergte. Door nog onbekende oorzaak raakte de klimmer onwel en overleed ter plekke.

Naar beklom in de jaren zeventig talrijke bergwanden in de Alpen, waaronder de noordwand van de Eiger. Op vrijwel al deze beklimmingen in steil terrein van rots en ijs klom hij als eerste Nederlander. Vanaf 1980 richtte hij zich op enkele van de hoogste bergtoppen van de wereld, waaronder de Nanga Parbat, Mount Everest, Broad Peak en Makalu, en maakte hij expedities naar tropische sneeuwbergen in onder meer Oeganda, Peru, Ecuador en op Nieuw-Guinea.

In de jaren negentig organiseerde Naar expedities naar de Himalaya-reuzen Mount Everest en K2, alsmede skitochten over de ijskappen van Groenland en Antarctica. In die tijd maakte hij ook pionierstochten in de Himalaya van Bhutan en Assam. De laatste jaren organiseerde hij vooral kleinschalige expedities naar berggebieden die om politieke of geografische redenen moeilijk te bereiken zijn. In 2003 beklom hij vulkanen op Kamchatka, in 2005 reisde hij door het tropische regenwoud van Suriname naar de granietberg Duivelsei en in 2006 beklom hij in Irak de Halgurd.

In de zomer van 2008 voer hij per klipper Abel Tasman door de Chileense fjorden van Tierra del Fuego en Patagonia, deed vanaf het schip een beklimmingspoging op de Monte Sarmiento en traverseerde de zuidelijke Patagoonse IJskap ter hoogte van de Cerro Torre. In de zomer van 2009 beklom hij met een team van zes studenten van de TU Delft, waaronder zijn oudste zoon Victor (18), de 7546 meter hoge Mustagh Ata in het uiterste westen van China. Tijdens deze expeditie functioneerde hij als mentor van het team van jonge alpinisten.
Provincie:
Tag(s):