maandag, 23. mei 2011 - 20:43

Besluit Noord-Holland over megastallen slecht voor milieu

Amsterdam

Provinciale Staten Noord-Holland hebben vandaag in meerderheid gestemd vóór de vestiging van megastallen in de provincie.

'Dat is slecht nieuws voor mens, dier en milieu', aldus Milieudefensie en de Dierenbescherming. Het besluit, gesteund door coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en CDA, is in tegenspraak met een eerder aangenomen burgerinitiatief.

'Megastallen zijn slecht voor het milieu', aldus woordvoerder Hugo Hooijer van Milieudefensie. 'Ondanks alle mooie woorden gaan Provinciale Staten in tegen de groeiende maatschappelijke weerstand tegen megastallen. Er is een duidelijke trend onder de bevolking dat er echt een grens is bereikt wat betreft verdere schaalvergroting in de veehouderij.' Ook Xandra Asselbergs, woordvoerder van de Dierenbescherming, keurt het besluit af: 'Ongelooflijk dat de burgers in Noord-Holland niet serieus worden genomen.'

In 2009 besloten de Staten nog tegen de komst van megastallen te zijn, nadat 25.000 inwoners van Noord-Holland een burgerinitiatief van Milieudefensie en de Dierenbescherming hadden gesteund. Uit recent opinieonderzoek in opdracht van zowel Milieudefensie als staatssecretaris Bleker blijkt bovendien dat de meerderheid van de Nederlanders tegen megastallen is.
Provincie:
Tag(s):