donderdag, 29. december 2011 - 11:06 Update: 08-07-2014 0:55

Beursgorilla verliest voor het eerst in 12 jaar van de AEX

Eindhoven

Beursgorilla Jacko moet voor het eerst in zijn twaalfjarige bestaan zijn meerdere erkennen in de AEX. Dit heeft de financiële website BeursGorilla.nl donderdag bekendgemaakt.

De behaarde vermogensbeheerder van de financiële website BeursGorilla.nl heeft elf jaar lang de Amsterdamse hoofdindex weten te verslaan, maar de eurocrisis heeft hem in 2011 op een flinke achterstand gebracht.

Met een negatief rendement van 45,16 procent ten opzichte van begin van het het jaar (einde handelsdag woensdag 28-12-2011), stevent Jacko af op een fors verlies. Terwijl de AEX woensdag nabeurs ‘slechts’ op een verlies van 13,48 procent over 2011 staat.

Positief rendement over 12 jaar
Gekeken naar het algehele rendement over de periode dat Jacko actief is als vermogensbeheerder, is zijn rendement echter nog steeds beduidend hoger dan dat van de AEX. BeursGorilla Jacko, welke in 2000 zijn beleggingsavontuur startte, heeft in het twaalfjarig bestaan een positief rendement behaald van gemiddeld ruim 30 procent.

Hiermee weet hij de AEX behoorlijk naar de kroon te steken. Deze index moest het de afgelopen twaalf jaar doen met een negatief rendement van 54,62 procent.

Jacko wist de grote kredietcrisis in 2008 en 2009 goed te weerstaan en met ruim gemak de AEX te verslaan. De eurocrisis is de beleggende gorilla echter teveel geworden. Zijn portfolio heeft flinke klappen gekregen. Hij begon het jaar 2011 met een vermogen van 238.554,31 euro. Woensdag nabeurs was hier nog slechts 130.829,36 euro van over.

“Jacko heeft zich in elk geval niet aan de bekende beurswijsheid ‘wie geschoren wordt, moet stilzitten’ gehouden”, zegt Amanda Bulthuis van BeursGorilla.nl. “Wij zijn gewoon iedere maand een aandelenwissel blijven uitvoeren. Maar je kunt je natuurlijk afvragen of als we dat niet hadden gedaan het rendement beter had uitgepakt. Het was gewoon een erg onrustig beursjaar met grote volatiliteit.”

Over Jacko
Beursgorilla Jacko is de behaarde vermogensbeheerder van de website BeursGorilla.nl. In januari 2000 kreeg Jacko bij wijze van experiment 75 bananen. Elk van deze bananen correspondeerde met een in Nederland beursgenoteerd fonds. Met de eerste tien bananen (met corresponderende aandelen) die Jacko selecteerde, is zijn portefeuille samengesteld.

Sindsdien wisselt Beursgorilla Jacko elke maand: één fonds eruit en een nieuw fonds erin, allemaal geselecteerd middels het trekken van bananen. Centraal hierbij staat de totaal willekeurige keuze van aandelen. Dit omdat er geen informatie over het onderliggende aandeel in de banaan tot uitdrukking komt.

Het gehele experiment met BeursGorilla Jacko is bedoeld als knipoog naar de financiële wereld. Echter, BeursGorilla.nl wil met dit experiment mensen ook laten nadenken over beleggen, met name aangaande beloofde en gerealiseerde rendementen die geen garantie betekenen voor de toekomst.

Een compleet overzicht van het portfolio, de wissels en rendementen van Beursgorilla Jacko is te vinden op http://www.beursgorilla.nl/jacko.asp
Categorie:
Tag(s):