maandag, 17. oktober 2011 - 9:50

Beurshandelaren opgewacht door Occupy-betogers

Amsterdam

Voor de beurshandelaren in Amsterdam lag maandagochtend de rode loper uit.

Zij werden door 150 betogers van de occupy-beweging, die op het plein hun tweede nacht hadden doorgebracht in een tentje, ontvangen met een erehaag en protestleuzen. Demonstranten riepen: 'Nee, we gaan de crisis niet betalen', evenals: 'Our future, not your business', zo melden verschillende media maandag.

De handelaren konden wel ongestoord naar binnen. De betogers verbrandden nepgeld voor het oog van de camera's. Ook organiseerden ze er een alternatieve beurs. Zo boden ze met nepgeld tegen elkaar op in de strijd
om zogenaamde aandelen met titels als stress, gezondheid, toekomst en

Theatermakers Kamilla Hensema en Marc Oyserman die het initiatief hadden genomen voor de act van de alternatieve beurs vertelden aan RTV Noord Holland dat het niet gaat om de mensen die bij de beurs werken maar om de werking van het instituut. "Hier binnen ontbreekt het aan positieve, menselijke waarden. Dat wilden wij met onze aandelenverkoop duidelijk maken", aldus Hensema. We delen met elkaar de zorg over het systeem, maar we delen nog geen eenduidige oplossing met elkaar."

Oyserman: "We willen de mensen met de actie bewust maken dat de basis van het kapitalisme niet meer werkt en dat er iets nieuws voor in de plaats dient te komen."

Op de vraag wanneer de demonstranten weer zullen vertrekken is het antwoord dat ze blijven zo lang als nodig is. Ze betogers willen pas weggaan als ze verandering zien of als ze in Den Haag gehoord worden.
Provincie:
Tag(s):