vrijdag, 15. april 2011 - 12:03

Bewoners Wilhelminastaete winnen groene prijs

Leeuwarden/Amsterdam

In Amsterdam zijn de awards uitgereikt voor de beste duurzame energie-initiatieven. De woningeigenaren van Wilhelminastaete in Leeuwarden ontvingen de award voor het mooiste burgerinitiatief.

De jury roemde het doorzettingsvermogen en de inventiviteit van de bewoners. ‘Deze vereniging van woningeigenaren laat zien dat energie opwekken ook mogelijk is met gebouwen die op de monumentenlijst staan, dit in tegenstelling tot wat ‘Den Haag’ beweert.’

De P-NUTS awards worden jaarlijks uitgereikt aan een duurzame energie initiatieven. De awards zijn vooral bedoeld als een erkenning van de voorlopers op het gebied van lokaal opgewekte, duurzame energie. De jury bestond uit ervaren mensen uit de politiek, het bedrijfsleven en de universitaire wereld. Onder hen Herman Wijffels, Jacqueline Cramer en Arnold Heertje.

Herman Wijffels stak zijn bewondering voor de inzendingen niet onder stoelen of banken. ‘Wat hier gebeurt is maatgevend voor de toekomst. De mensen achter de inzendingen vormen de voorhoede van een nieuwe beweging. Technologie en kennis maken het mogelijk dat burgers en ondernemers de oude nutsvoorzieningen weer in eigen hand nemen.’

Wethouder Isabelle Diks (duurzame energie) opende eind november 2010 de nieuwe zonnestroom-installatie in Wilhelminastaete aan de Molenstraat in Leeuwarden. Naast technische hobbels (het is een rijksmonument), moesten er ook organisatorische en financiële hobbels genomen. De installatie kwam er dankzij het doorzettingsvermogen en de vasthoudendheid van de bewoners, en met steun van de gemeente en de SDE subsidie (Subsidie voor Duurzame Energie).
Provincie:
Tag(s):