woensdag, 5. januari 2011 - 14:08

Bezorgdheid over geweld tegen religieuze minderheden

Den Haag

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is bezorgd over het geweld tegen religieuze minderheden in diverse landen. Afgelopen nieuwjaarsnacht vond een bomaanslag plaats die het leven kostte aan 21 Koptische kerkgangers in Alexandrië.

In een brief aan zijn Egyptische collega heeft Rosenthal zijn afschuw geuit over deze aanslag. Hij heeft zijn Egyptische collega gevraagd al het mogelijke te doen om religieuze minderheden te beschermen tegen deze gewelddadigheden. Ook in andere landen vinden steeds meer aanslagen plaats met een religieuze achtergrond, zoals in Irak, Nigeria en de Filippijnen.

Eerder riep hij de autoriteiten in Irak op om religieuze minderheden te beschermen, zodat zij vrij hun geloof kunnen uitoefenen. Op 31 oktober 2010 werden in een Syrisch-katholieke kerk 100 gelovigen gegijzeld.

Volgende week ontmoet Rosenthal de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton. Daarbij zal hij ook het geweld tegen religieuze minderheden in Egypte en elders in de wereld bespreken.

Nederland heeft in de EU geregeld aandacht gevraagd voor de bescherming van religieuze minderheden. In december 2010 bespraken de EU-ministers van Buitenlandse Zaken dit onderwerp in Brussel. De EU-ministers laten onderzoek doen naar mogelijkheden om hiertegen op te treden.
Provincie:
Tag(s):