donderdag, 27. januari 2011 - 18:02 Update: 08-07-2014 1:00

Biertje helpt tegen diabetes

Dat een of twee biertjes per dag passen in een gezonde leefstijl en dat er daardoor een lagere kans op suikerziekte is, zijn geen slogans van de alcoholindustrie, maar de boodschap die promovendus Michel Joosten in proefschrift naar buiten brengt.

Joosten vond dat matige drinkers, voor mannen is dit maximaal twee glazen, voor vrouwen een glas per dag, ongeveer 40 procent minder kans hadden om suikerziekte te ontwikkelen dan mensen die niet drinken. Onlangs promoveerde hij op zijn onderzoek bij TNO en de afdeling Humane Voeding van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Joosten onderzocht het verband tussen alcohol en het ontstaan van diabetes bij 35.000 Nederlanders die tien jaar lang waren gevolgd. ’ Zelfs bij personen met een gezonde levensstijl bleek matig drinken de kans op diabetes met zo’n 40 procent te verminderen,’ stelt hij. ‘Dat staat haaks op de stelling van sommige onderzoekers dat het gezondheidsvoordeel van alcohol wegvalt als je gezond leeft.’

Joosten liet een aantal proefpersonen gedurende enkele weken afwisselend wel en geen alcohol drinken, waarbij hij de gevolgen onderzocht voor de indicatoren en risicofactoren voor de ziekte. ‘Alcoholinname zorgde voor een toename van het hormoon adiponectine in het bloed. Hoge adiponectineniveaus hangen samen met een lagere kans op diabetes,’ vertelt de onderzoeker.
Categorie:
Tag(s):