maandag, 18. juli 2011 - 18:53

Bijna alle radiozenders weer in de lucht

Utrecht

Met het instorten van de zendmast in Hoogersmilde en het (deels) uitschakelen van de zendmast in Lopik zijn sinds afgelopen vrijdag diverse radiostations uit de lucht geweest.

Agentschap Telecom heeft samen met de betrokken partijen gekeken naar noodoplossingen en waar mogelijk alternatieve frequenties toegewezen.

Prioriteit aan rampenzender
Omdat Radio 1 en RTV Drenthe de functie van rampenzender vervullen is prioriteit gegeven aan het in de lucht krijgen van deze zenders. Vrijdagmiddag is om die reden frequentie 747AM landelijk ingezet voor Radio 1. RTV Drente was zaterdagochtend op alternatieve opstelplaatsen weer te beluisteren. Op zaterdagmiddag heeft Agentschap Telecom toestemming gegeven om hiervoor in Meppel een frequentie in te zetten uit een van de teruggevallen FM-pakketten.

Alternatieve opstelplaatsen
Afgelopen dagen is hard gewerkt door alle betrokken partijen om de radiozenders van Smilde weer in de lucht te krijgen. Hiervoor zijn alternatieve opstelplaatsen gezocht. Er zijn zenders bijgeplaatst in onder andere Tjerkgaast, Irnsum en Groningen.

Ook voor de zenders die uit zijn gezet in Lopik is gezocht naar tijdelijke alternatieven. Zo is voor Radio 1 Hilversum in gebruik genomen. Vanmiddag zal daar Lelystad bijkomen. Op dit moment zijn een aantal zenders al met laag vermogen in gebruik genomen. In de loop van de week wordt geprobeerd alle zenders daar weer met vol vermogen aan te kunnen zetten.

Verminderde ontvangst radiozenders
Het gebrek aan hoogte van de alternatieve opstelpunten en het lagere vermogen waarmee uitgezonden wordt heeft echter tot gevolg dat de ontvangst nog niet overal even goed is. Agentschap Telecom is samen met de operators bezig een overzicht te maken van de tijdelijke frequenties, locaties en verzorgingsgebieden. Zodra dit beschikbaar is publiceren wij dit op deze site.
Provincie:
Tag(s):