maandag, 5. december 2011 - 14:13

Bijna helft inwoners Friesland te zwaar

Leeuwarden

Bijna de helft van de Friezen van 19 jaar en ouder heeft overgewicht. Dat blijkt maandag uit de gezondheidsenquête van GGD Friesland.

Gezondheidsproblemen
Ook is gebleken dat mensen met overgewicht vaker te maken hebben met gezondheidsproblemen. Friezen met overgewicht blijken vaker een langdurige aandoening te hebben zoals suikerziekte, hoge bloeddruk of hartaandoeningen. Friezen met ernstig overgewicht hebben vaker psychische problemen en voelen zich minder vaak gelukkig.

Te weinig bewegen
Uit de gezondheidsenquête blijkt verder dat Friezen met overgewicht minder bewegen dan de inwoners zonder overgewicht. Ze voldoen minder vaak aan de norm voor gezond bewegen dat is minimaal 30 minuten, 5 keer in de week, matig intensief bewegen.

Goede voornemens
Ruim 40% van de Friese bevolking is van plan af te vallen door minder vet en gezonder te eten en door meer te bewegen en te gaan sporten. De Friezen met overgewicht zijn vaker van plan om af te vallen dan de mensen zonder overgewicht.

Doel gezondheidsenquête
Het is een taak van de GGD om regelmatig de gezondheid van de Friese bevolking te onderzoeken. Gemeenten, zorginstellingen en GGD Friesland gebruiken de uitkomsten van het onderzoek om de gezondheid en leefsituatie van de Friese bevolking te verbeteren.
Provincie:
Tag(s):