woensdag, 19. oktober 2011 - 21:29

Bijzondere vondst bij Ruinerwold

Ruinerwold

Afgelopen zomer zijn in de grond van een particulier weiland bij Ruinerwold wrakdelen gevonden van een in de Tweede Wereldoorlog neergestort vliegtuig.

Inmiddels is duidelijk dat het om delen gaat van een op 29 december 1943 neergestorte bommenwerper van de Royal Airforce (Engelse Luchtmacht). Aan boord waren zeven bemanningsleden. Zes van de bemanningsleden zijn begraven op de begraafplaats in Ruinerwold, de zevende is nooit teruggevonden. Het is onduidelijk of het vliegtuig destijds volledig geborgen is. Om hier helderheid over te krijgen, onderzoekt Defensie of er nog meer wrakdelen in het land liggen.

Het vliegtuig is op weg naar zijn doel bij Ruinerwold neergestort. Uit het in 1943 opgemaakte proces-verbaal blijkt dat er bij het neerstorten een enorme knal is waargenomen. Dit betekent dat de munitie vermoedelijk is geëxplodeerd en dat er weinig van het vliegtuig is overgebleven.

Het onderzoek van Defensie moet duidelijkheid geven over wat er precies in de grond zit. Er is door Defensie ingeschat dat er geen grote gevaren zijn voor omwonenden, ondanks dat is het niet helemaal duidelijk wat er nog in de grond zit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er resten van munitie worden aangetroffen.

Waarnemend burgemeester Janny Vlietstra: “Als gemeente willen we graag weten wat er in 1943 precies is gebeurd en of er nog resten van het vliegtuig in de bodem zitten. Daarom vind ik het belangrijk dat Defensie een onderzoek uitvoert. Ik ben blij dat het eventuele vliegtuigwrak geen acute gevaren voor onze inwoners oplevert.”

Belangstellenden worden verzocht om niet zelf op zoek te gaan naar wrakdelen. Dit om het onderzoek van Defensie niet te frustreren en om aanraking met eventuele gevaarlijke stoffen te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):