zondag, 14. augustus 2011 - 12:28 Update: 08-07-2014 0:27

Biologische kroket in bedrijfskantine

Amsterdam

De grootste bedrijfscateraar van Nederland, zal vanaf maandag in al haar 1.300 bedrijfskantines de industriekroket vervangen door een biologische kroket. Dit heeft Wakker Dier zondag bekendgemaakt.

Het gaat om 1,5 miljoen kroketten per jaar. Dit betekent dat 350.000 werknemers in Nederland tijdens de lunch niet meer de keuze hebben voor een goedkope industriekroket, maar enkel voor een diervriendelijke kroket.

Wakker Dier startte in mei de campagne Wakkere Kantine die zich richt op diervriendelijkere bedrijfskantines en feliciteert Sodexo met deze goede stap. Vandaag start Wakker Dier een e-mail actie met ‘kroketcartoons’. Medewerkers die niet in een Sodexo kantine lunchen, maar ook graag een diervriendelijke kroket willen, kunnen een kroketcartoon e-mailen aan hun eigen cateraar of directie via de site van Wakker Dier.

EKO kroket
De kroket draagt drie Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. De biologische kroket wordt overigens niet duurder voor de werknemer, meldt Sodexo aan Wakker Dier.

Wakker Dier is ook blij met de stap omdat een groeiende biologische ‘snackmarkt’ bijdraagt aan de zogenaamde ‘vierkantverwaarding’ van biologisch gehouden dieren: het is belangrijk voor de biologische sector, dat een dier in zijn geheel biologisch worden verkocht.

Nu is het vaak zo dat de ‘dure delen’ (kipfilets, varkenshaasjes) biologisch worden verkocht, en de restjes als gangbaar goedkoop vlees. Juist deze restjes kunnen goed worden gebruikt in biologische snacks. Zo krijgt de boer een betere prijs, en worden de goede delen relatief minder duur.

Wakkere Kantine campagne
Met de stap van Sodexo worden 1300 bedrijfskantines kantines in één klap een beetje diervriendelijker. Wakker Dier startte op 29 mei de langlopende campagne ‘Wakkere Kantine’.

Deze campagne richt zich op het gehele assortiment in de bedrijfskantine: buiteneieren, zuivel met weidegarantie, vegetarisch aanbod, en vlees met een welzijnskeurmerk.

Uit de Kantine-Check op de site van Wakker Dier blijkt dat 80% van de kantines in Nederland nog erg dieronvriendelijk is. Kiloknallers liggen maatschappelijk flink onder vuur, net als de megastal. Maar in de kantines van bedrijven liggen nog massaal goedkoop vlees en eieren uit de megastal. Een kantine met minder — en verantwoorde — dierlijke producten is over het algemeen ook minder belastend voor klimaat, natuur en milieu.

En gezonder voor de werknemers. Wakker Dier wil dat bedrijven zich naast Fairtrade koffie, FSC-papier en spaarlampen, ook gaan inzetten voor een eerlijk leven voor de dieren. En voor een eerlijke prijs voor Nederlandse boeren.
Categorie:
Tag(s):