woensdag, 13. april 2011 - 15:17

Boete voor langstudeerders wordt een jaar uitgesteld

Den Haag

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) zal de boete voor langstudeerders een jaar uitstellen.

Hij zal woensdag hierover een brief naar de Tweede Kamer sturen. Dit melden bronnen aan het ANP en RTL Nieuws.

Het kabinet wilde studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen 3000 euro per jaar extra laten betalen. Deze boete komt dan bovenop het gewone collegegeld. Deze maatregel wordt nu dus een jaar uitgesteld.

De studenten hebben dit uitstel te danken aan de SGP. Deze partij vond het niet eerlijk om de huidige studenten al zo'n boete op te leggen omdat deze groep studenten zich onvoldoende zouden had kunnen voorbereiden op deze maatregel.
Om het oorspronkelijke wetsvoorstel van Zijlstra door de Eerste Kamer te loodsen was het kabinet afhankelijk van de steun van de SGP, want de regeringspartijen zelf hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Maar de SGP was niet bereid dit wetsvoorstel te steunen. Zij willen dat deze maatregel
wordt uitgesteld en pas ingaat op 1 september 2012. Nu het kabinet komt met een wetsvoorstel waarbij de boete pas per 1 september 2012 ingaat, wil de SGP dit voorstel wel steunen.

Niet alleen de SGP, ook de studenten vonden het eerdere wetsvoorstel omstreden. Uit juridisch advies dat studentenorganisaties LSVb, ISO en LKvV bij advocatenkantoor Stibbe hebben ingewonnen, zou blijken dat de maatregel onrechtmatig was, omdat hij zou indruisen tegen het zogeheten 'rechtszekerheidprincipe'. Wat kortweg betekent dat studenten die al begonnen zijn aan een studie niet met een nieuwe regeling mogen worden geconfronteerd.
Provincie:
Tag(s):