woensdag, 23. februari 2011 - 22:51

Borsele wil woningen verwarmen met Westerschelde

Borsele

Na het succes van de getijdenenergiecentrale aan de Total-steiger laat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borsele onderzoek doen naar warmtewinning uit de Westerschelde.

Met een quick-scan wil Borsele onderzoeken of dit principe ook toepasbaar is binnen kleinschalige projecten. Een doelstelling uit het gemeentelijke energie- en klimaatbeleid en waardoor de positie van Borsele als ‘energiegemeente’ wordt onderstreept.

In 2009 hebben de architecten Bos en Jobse een visie ontwikkeld voor het project ‘Buitenland’. Dit project richt zich op de realisatie van onder andere paalwoningen aan de Westerschelde ter hoogte van het havenplateau te Hoedekenskerke. Binnen het plan wordt gestreefd naar paalwoningen die zelfvoorzienend zijn wat betreft de energievraag. Naast de bekende methodes van verduurzaming wil Borsele hier onderzoeken of warmtelevering met behulp van water uit de Westerschelde mogelijk is. Een uiterst innovatief systeem dat wereldwijd nog maar enkele keren keer is toegepast. In Nederland is vorig jaar voor het eerst deze vorm van energiewinning toegepast in het project ‘Duindorp’ in Den Haag (met circa 780 woningen).

Met een quick-scan wil Borsele onderzoeken of dit principe ook toepasbaar is binnen kleinschalige projecten. Het aantal projecten dat qua omvang vergelijkbaar is met de omvang van het project in Hoedekenskerke is vele malen groter dan die met een omvang zoals die in Den Haag. De vraag naar toepasbaarheid op een kleinere schaal is zeker aanwezig. Wanneer dit principe ook op de Borselse schaal toepasbaar blijkt, vergroot dit de toekomstmogelijkheden van warmtewinning aanzienlijk.
Provincie:
Tag(s):