donderdag, 10. maart 2011 - 18:28

Bouw fiets- en voetgangerstunnel onder A’dam CS start

Amsterdam

Zaterdag wordt er gestart met de bouw van de tunnel voor fietsers en voetgangers onder Amsterdam Centraal Station. In het najaar van 2012 moet de tunnel klaar zijn voor gebruik.

Via de tunnel kunnen fietsers en voetgangers snel en veilig vanuit de binnenstad naar het IJ, waar ze precies uitkomen bij de pontveren..

De tunnel ligt in het verlengde van de Martelaarsgracht, en komt naast de trap aan de westkant van het station uit. De 3 meter hoge tunnel is 110 meter lang, en 10 meter breed. Dagelijks zullen naar schatting 15.000 fietsers de tunnel gebruiken, een aantal vergelijkbaar met de onderdoorgang onder het Rijksmuseum. Het stationsgebouw vormt op dit moment nog een barrière, waar fietsers en voetgangers omheen moeten.

Het voetpad komt iets hoger te liggen dan het fietspad, zodat de indeling duidelijk is. De wanden van het fietspad zijn bekleed met stalen roosters, met daarachter geluidsabsorberend materiaal, om het echoën zoveel mogelijk te beperken. Goede verlichting en cameratoezicht zorgen voor sociale veiligheid. Het voetpad, de zijkant en het plafond boven het voetpad worden bekleed met keramische tegels, met een kunstwerk van Irma Boom.
Provincie:
Tag(s):