woensdag, 2. februari 2011 - 21:14

Bouw nieuw Geusseltbad begonnen

Maastricht

Door het storten van een pilaar beton en het onthullen van een gedenktegel is in Maastricht woensdagmiddag het officiële startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe Geusseltbad. In één gebouw wordt het meest duurzame zwembad van Nederland gerealiseerd en een kleedclubgebouw voor de buitensport. Medio 2012 wordt het gebouw in gebruik genomen.

In totaal investeren gemeente Maastricht, Provincie Limburg en de stichting Elisabeth Strouven ongeveer 25 miljoen euro in het nieuwe combinatiegebouw. Het zwembad richt zich op verschillende doelgroepen zoals verenigingen, sporters, families, recreanten, leszwemmers en zwemmers met een medische indicatie. Vanaf 2012 vervangt het nieuwe Geusseltbad de drie bestaande zwembaden Heer, Vijverdal en Dousberg in Maastricht.

Het nieuwe combinatiegebouw wordt thuishaven voor de voetbalverenigingen RKASV en RKVV Willem I en hockeyvereniging MHC. Het kan eveneens gebruikt worden door de andere gebruikers van het sportpark Geusselt Noord.

De opdracht van de gemeenteraad om het meest duurzame bad van Nederland te ontwikkelen is met succes opgepakt en ingevuld. Met behulp van deskundige adviseurs is een CO2-neutraal duurzaamheidsconcept opgesteld dat uitgaat van de principes van cradle-to-cradle. Met recht kan daarom worden gezegd dat Maastricht het duurzaamste zwembad van Nederland bouwt. Het ontwerp leidt tot een maximale reductie van energiegebruik. Voor het resterende gebruik worden technieken ingezet, zoals warmtepompen en wordt alleen nog duurzaam opgewekte energie (uit zon en wind) ingekocht. De gemaakte keuzes leiden tot een 100 procent CO2 neutraal zwembad. Dit is een unicum voor Nederland.
Provincie:
Tag(s):