zaterdag, 15. januari 2011 - 9:23

Brand Zwijndrecht voorbij. Geëvacueerde bewoners weer naar huis

zwijndrecht

Loco-burgemeester dhr. Vissers van Zwijndrecht heeft zaterdagochtend om 8.00 uur de geëvacueerde personen ingelicht dat zij weer naar hun huizen konden terugkeren.

Het treinverkeer tussen Rotterdam en Zwijndrecht is inmiddels weer mogelijk.
Om 10.05 uur gaf de brandweer het sein 'brand meester'.
Dit heeft de gemeente Zwijndrecht zaterdagochtend bekendgemaakt.

De brand
Op rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht is vrijdagavond 14 januari omstreeks 21.40 uur een flinke brand uitgebroken in een trein met ketelwagons.

Een wagon geladen met ethanol (alcohol) stond in brand en een huifwagon geladen met staal. De inzet was er mede op gericht om overslag van de brand naar andere wagons te voorkomen.

Uit voorzorg werden daarom de bewoners van tien woningen (aan de Langeweg in drie gemeenten, Zwijndrecht, H.I.Ambacht en Ridderkerk) geëvacueerd. De bewoners om wie het ging, werden door de politie benaderd en nader geïnformeerd over de opvanglocatie (Theater Festino, voormalige De Uitstek te Zwijndrecht).

Uit voorzorg is verder de A16 voor een tijd afgesloten geweest en het treinverkeer tussen Rotterdam en Zwijndrecht stilgelegd.

De huifwagon was snel geblust maar de wagon gevuld met 65 ton ethanol echter niet. Een 1e schuimaanval heeft de brand niet kunnen blussen maar wel ingedamd. De resterende vloeistof in de ketelwagen zal brandend uitdampen totdat de ketelwagen leeg is. Van alle kanten zal deze wagen door water worden natgehouden. Het gevaar voor escalatie is hierdoor geweken.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Het OM stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Om 15.00 uur wordt er in het gemeentehuis een persconferentie gegeven. Burgemeester dhr. Scholten van Zwijndrecht en burgemeester dhr. Jonker van Hendrik-Ido-Ambacht samen met operationeel leider dhr. Slofstra en een vertegenwoordiger van Key-Rail tekst en uitleg geven over de multi-disciplinaire inzet bij deze brand.

Er is geen aanleiding geweest om de bevolking op grotere schaal te alarmeren met sirenes. Ramen en deuren gesloten houden was niet nodig. De bevolking is vanuit de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid geïnformeerd via SMS Alert, rampenzender RTV Rijnmond, internetsites en tweets van de betrokken gemeenten en andere media.

Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):