dinsdag, 24. mei 2011 - 8:21

Brandsein in De Lessepsstraat gaat weer aan in Zuilen

Zuilen

Vanaf maandag 23 mei brandt weer de lamp op de gevel van De Lessepsstraat 48 in Zuilen met de tekst BRANDSEIN. Aan deze voormalige melkwinkel van Mijndert en Aafje Vossestein hing in de jaren '20 een dergelijk sein om aan te geven dat in het pand een telefoon voor noodgevallen aanwezig was.

Frits Lintmeijer (wijkwethouder Noordwest) en Jacob Vossestein (kleinzoon van de melkboer), steken dat brandsein weer aan. Een andere kleinzoon, Marcel Vossestein, en gebiedsmanager Ineke Hoeberichts van Mitros onthullen een informatiebord over het brandsein.

Tot de Tweede Wereldoorlog hadden maar weinig mensen telefoon. Ook waren er niet veel openbare telefooncellen om snel de brandweer of andere hulpdiensten te kunnen waarschuwen. Op woningen en winkels met telefoon werd daarom een lantaarn met de tekst BRANDSEIN geplaatst. Als het donker werd, ging de lantaarn aan, zodat men makkelijk huizen met telefoon herkende. Ook het nieuwe brandsein, nagemaakt aan de hand van een oude foto, gaat net als vroeger ’s avonds aan.

75 jaar Vrijwillige Brandweer Zuilen

Na de grootschalige renovatie van de De Lessepsbuurt (de Oude Bouw), kwam Wim van Scharenburg van het Museum van Zuilen met het idee om een kopie van het brandsein te plaatsen. De gemeentelijke Werkgroep Directe Voorzieningen, die zich inzet voor herstel van historische en karakteristieke elementen in het straatbeeld, is op dit verzoek ingegaan.

Mitros heeft toestemming gegeven het brandsein en informatiebord op de huurwoning te plaatsen. Tijdens de onthulling is de Vrijwillige Brandweer Zuilen aanwezig met een brandweerwagen. Brandweer Zuilen werd in 1936 opgericht en bestaat dit jaar 75 jaar. In het Museum van Zuilen is momenteel een tentoonstelling te zien over het 12½-jarig jubileum in 1948.
Provincie:
Tag(s):