maandag, 1. augustus 2011 - 21:42

Brandweer Aa en Hunze gaat boetes uitschrijven

Gieten

De gemeente Aa en Hunze schrijft gebouweigenaren aan met de mededeling dat zij een boete tegemoet kunnen zien als zij weer een loze alarmering van de brandweer veroorzaken. Zij hebben al meerdere ongewenste meldingen veroorzaakt en de maat is vol. Ook dit weekend was het weer meerdere keren raak.

Een groot aantal gebouwen in de gemeente heeft een automatische brandmeldinstallatie die ervoor moet zorgen dat brand in een vroeg stadium wordt ontdekt. Omdat die installatie dat via een telefoonlijn direct aan de alarmcentrale doorgeeft, kan de brandweer snel gealarmeerd worden en ter plaatse komen. Een beginnende brand wordt zo snel in de kiem gesmoord. Een prima oplossing voor gebouwen van de zorginstellingen zoals Dekelhem, Stichting de Trans of ‘t Maandhoes.

Maar elke medaille heeft een keerzijde. Maar al te vaak wordt een melding veroorzaakt door roken op plaatsen waar het niet mag, het bakken van een ei en stoom uit een douche. Of doordat een monteur of timmerman aan het werk gaat en door veel stof een melding veroorzaakt. Commandant Hans de Haas van de brandweer: “Een enkele melding is niet zo erg, dat hoort erbij. Maar als je ziet dat de brandweer van Aa en Hunze in de eerste zeven maanden van 2011 al 89 keer is gealarmeerd voor deze ongewenste meldingen, dan snapt iedereen dat dit erg vervelend is. Elke keer moeten mijn mensen daarvoor vaak ´s nachts uit hun bed komen, naar de kazerne gaan en daar weer horen dat het loos is. Overdag moeten de brandweermensen bij hun werkgever weg en hun normale werk onnodig laten liggen. Dit alles brengt risico’s en overlast met zich mee. Kijk, als het echt is, dan heeft niemand daar een probleem mee. Maar elke keer is het weer loos en daar word je erg flauw van.”

Sinds 2010 hanteert de gemeente Aa en Hunze het Drentse systeem “terugdringen loze meldingen”. In dat systeem worden gebouweigenaren meerdere keren gewaarschuwd dat, als zij
loze meldingen veroorzaken, zij daar wat aan moeten doen. De brandweer adviseert daarbij om maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld om de rookmelders te verplaatsen of om binnen het gebouw strenger toe te zien op het rookverbod of werkzaamheden. Ook de eigen bedrijfshulpverlening van zo’n gebouw kan goede acties ondernemen om het aantal loze meldingen terug te dringen.

Als dat allemaal niet helpt en er ontstaan nog steeds meldingen dan kan de gemeente een dwangsom opleggen. De Haas: “Dit is geen wondermiddel en het zal ook niet alle meldingen voorkomen. We doen het ook liever niet, want het is geen fijne methode. Maar als het voor de
eigenaren een stimulans is om kritischer met de brandmeldinstallatie om te gaan en daarmee het aantal loze meldingen tot een acceptabel aantal terugloopt, ben ik tevreden.” De gemeente verwacht medio augustus de eerste dwangsommen op te moeten leggen.
Provincie:
Tag(s):