zaterdag, 1. januari 2011 - 12:23

Brandweer blust onder politiebescherming wegens hinderen

Regio Gelderland-Zuid

Tijdens de jaarwisseling in de regio Gelderland-Zuid deden zich op meerdere plaatsen incidenten voor. 'Op verschillende locaties moest de politie in actie komen om de brandweer te beschermen zodat zij hun werk konden doen', meldt de politie zaterdag.

ME-inzet
In de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost en in Waardenburg en Bruchem in district De Waarden kreeg de lokale politie steun van de ME. De politie hield tot 07.00 uur 17 personen aan, evenveel als vorig jaar. In de hele regio werden diverse vernielingen aangericht en auto’s in brand gestoken. Mist en gladheid maakten het optreden voor de hulpdiensten soms extra lastig.

Van de 17 aanhoudingen werden er 10 in district De Waarden en 7 in Nijmegen verricht. De aanhoudingen waren onder andere voor het niet opvolgen van een bevel of vorderingen, vernieling, mishandeling en openlijke geweldpleging.

Bodycams
De politie maakte deze jaarwisseling gebruik van bodycams en ook werd in verschillende gemeenten gebruik gemaakt van camera’s. Beelden van de vaste camera’s bieden de politie steun om bij dreigende of escalerende situaties snel te kunnen optreden.

De beelden van de bodycams die door agenten werden gedragen, worden gebruikt bij de opsporing van strafbare feiten en dienen als ondersteunend bewijs. Het is niet uitgesloten dat op basis van het beschikbare beeldmateriaal alsnog aanhoudingen worden verricht.

District Stad Nijmegen
Op diverse locaties in de stad waren brandjes. Op de meeste plaatsen ging dit goed maar op sommige plaatsen moest worden ingegrepen. Evenals vorig jaar konden brandweermensen hun werk niet doen bij een brand op de hoek van Jachthoornstraat en de Rapsodiestraat in de wijk Neerbosch-Oost.

Agenten hebben samen met de ME omstanders in de straat weggestuurd om de bluswerkzaamheden mogelijk te maken. In de wijk Zwanenveld werd een 34-jarige Nijmegenaar aangehouden voor belediging. In het Waterkwartier werd een 38-jarige Nijmegenaar aangehouden voor vernieling van een ruit.

Bij een dancing aan de Wijchenseweg werd vroeg in de ochtend een 24-jarige man uit Doetinchem aangehouden voor belediging. Een uur later, net voor sluitingstijd werden nog twee verdachten aangehouden. Hun personalia, evenals het feit of feiten waarvoor zij werden aangehouden, was op het moment van het maken van dit bericht nog niet bekend.

Schietpartij in woning
In de wijk de Wolfskuil werd in een woning geschoten daarbij raakte niemand gewond. De schutter, een 44-jarige Nijmegenaar, werd later alsnog in de omgeving aangehouden. Ook het wapen werd bij hem aangetroffen. Over de aanleiding is nog niets bekend. De politie zet zaterdag het onderzoek voort.

District Tweestromenland
Voor wat betreft de jaarwisseling hebben zich in dit district geen noemenswaardige incidenten voorgedaan.

District De Waarden
Omstreeks 18.00 uur moest de politie in Kesteren in actie komen toen daar al vroeg een vreugdevuur was ontstoken. Daarbij werd een 25-jarige man uit Ochten aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Scoutinggebouw uitgebrand
Rond 23.00 uur brandde aan de Homoetsestraat in Maurik het scoutinggebouw uit. De brandweer kon niet voorkomen dat het gebouw volledig verloren ging. De politie houdt rekening met brandstichting.

Agenten bekogeld met glas en vuurwerk
Omstreeks 01.30 dreigde het in Waardenburg uit de hand te lopen. Op de kruising Steenweg met de Dorpsstraat werden agenten bekogeld met flessen en zwaar vuurwerk. De ME moest kort worden ingezet om de rust weer terug te brengen in het dorp. Drie mannen van 17, 19 en 27 jaar, allen uit Waardenburg werden aangehouden. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Ook in Gameren werden agenten bekogeld maar daar kon door snel handelen de situatie weer onder controle worden gebracht. In Aalst werd in de vroege ochtend een 63-jarige man aangehouden voor mishandeling en in Beesd werd in een uitgaansgelegenheid een 27-jarige man uit Culemborg aangehouden. Hij wordt verdacht van zware mishandeling.

Auto in brand gestoken
Later in de ochtend werd nog een 21-jarige Culemborger aangehouden door de beveiliging voor mishandeling. Hij werd overgedragen aan de politie. In Brughem hielden inwoners de politie ook nog bezig. Daar werd de politie bekogeld met vuurwerk en een auto in brand gestoken. Er werden drie verdachten aangehouden. De personalia van de drie verdachten was bij het opmaken van dit bericht nog niet bekend.

Culemborg rustig gebleven
'In Culemborg heeft de voorbereiding van de politie en die van de hulpdiensten evenals de samenwerking met de gemeente en bovenal de positieve bijdrage van de inwoners, er voor gezorgd dat het over het algemeen voor iedereen een feest is gebleven', aldus de politie.
Provincie:
Tag(s):