vrijdag, 23. september 2011 - 19:22 Update: 08-07-2014 0:56

Brokstukken van satelliet mogelijk in Canada

Amsterdam

De Amerikaanse satelliet UARS is grotendeels in de dampkring vergaan. Dit heeft de Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA bevestigd. De verwachte tijd waarop de satelliet zou terugkeren in de dampkring verstreek zaterdagochtend vroeg (Nederlandse tijd).

NASA meldt ook via Twitter dat er mogelijk brokstukken in Canada zijn terechtgekomen, maar houdt wat dat betreft een flinke slag om de arm, zo blijkt uit de tweet. Zaterdagochtend zouden mogelijk onderdelen van de afgedankte satelliet UARS volgens de berekeningen van NASA op aarde neersmakken.

Het ging om een 6 ton wegende satelliet waarvan een groot deel in de atmosfeer in rook is opgegaan. Toch schatte de ruimteorganisatie in dat er 26 brokstukken van ieder 100 kilo de aarde mogelijk zouden kunnen bereiken.

De kans was het grootst dat de brokstukken gewoon in de oceaan zullen vallen. Al bleek uit een simulatie dat een stukje van de baan zich ook boven het land bevond. Vooral delen van Afrika en Rusland liepen het grootste risico. West-Europa viel niet geheel buiten de gevarenzone, maar NASA gokte vooral op het gebied tussen Antarctica en Zuid-Amerika.

Zeeland werd vrijdagavond laat opgeschrikt door een harde knal. In eerste instantie werd gedacht dat de afgedankte Amerikaanse satelliet misschien in Zeeland was neergestort, maar die was tijdens de knal nog niet door de dampkring, aldus de politie.
Categorie:
Tag(s):