zondag, 3. april 2011 - 18:05

Bromfietsers opgepast!

De politie gaat de komende weken extra controleren op snelheid van bromfietsers binnen de bebouwde kom. De controles vinden gelijktijdig plaats met de landelijke campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet. Veilig thuiskomen, heb je zelf in de hand’. Het thema van de campagne is een betere naleving van de maximum snelheid op 30 en 50 kilometer wegen binnen bebouwde kom. Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar het verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk.

Jonge bromfietsers lopen een bijzonder groot risico om slachtoffer te worden van een verkeersongeval. Eén van de oorzaken is dat de bromfiets een risicovol voertuig is in vergelijking met andere vervoermiddelen. Daarnaast speelt mee dat jongeren hun eigen vaardigheden vaak overschatten, dat zij vaak met te hoge snelheden rijden en geen bromfietshelm dragen. Verder zullen veel bromfietsers op meerderjarige leeftijd overstappen op de auto. Ook onder deze groep beginnend bestuurders vallen veel verkeersslachtoffers. Om die reden is het zinnig om de verkeersveiligheidboodschap vroegtijdig onder de aandacht te brengen.

De toegestane snelheid voor bromfietsers binnen de bebouwde kom is op het brom-/fietspad 30 kilometer per uur en op de rijbaan maximaal 45 kilometer per uur. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur. Een overtreding van de snelheid komt de bromfietser duur te staan. Tien kilometer sneller rijden dan is toegestaan kost 54 euro, 20 kilometer te hard kost al 132 euro. Naast de snelheid controleert de politie uiteraard ook op bijvoorbeeld helmgebruik en het bezit van een rijbewijs. Geen helm op kost de bromfietser 70 euro en wanneer je geen rijbewijs hebt kun je rekenen op een boete van 180 euro.
Provincie:
Tag(s):