donderdag, 7. juli 2011 - 19:18

Buikomvang van deelnemers wandelvierdaagse onderzocht

Nijmegen

Inspanningsfysioloog prof. dr. Maria Hopman van het UMC St Radboud start, mede in samenwerking met Zorgverzekeraar VGZ een onderzoek naar de buikomvang van de wandelaars van de wandelvierdaagse.

Alle deelnemers van 18 jaar en ouder kunnen een vragenlijst in vullen over leefstijl, gezondheid en kwaliteit van leven. Hopman wil met haar team de ongeveer 35.000 wandelaars vijftien jaar volgen om de effecten van bewegen op de gezondheid in kaart te brengen. Jaarlijks wordt een deel van de lopers uitgebreider onderzocht op risicofactoren. Hopman focust dit jaar op de buikomvang van wandelaars.

Hopman en haar team onderzochten de afgelopen vier jaar 360 wandelaars op onder andere temperatuur en water- en zouthuishouding. Hieruit blijkt dat wandelaars op de eerste wandeldag de grootste verstoringen in de water- en zouthuishouding hebben, vaak met uitdroging tot gevolg.

Ook de fysieke belasting is dan het hoogst. Na de eerste dag herstelt het lichaam snel. Dit jaar wordt onderzocht hoe het komt dat het lichaam zo heftig reageert en zich daarna weer aanpast. Daarvoor wordt de lichaamstemperatuur, hartfrequentie en fysieke activiteit van 25 wandelaars 24 uur per dag gemeten.
Provincie:
Tag(s):