zaterdag, 26. november 2011 - 18:22 Update: 08-07-2014 0:31

Buma/Stemra: ‘Downloadverbod noodzakelijk’

Buma/Stemra is voorstander van het downloadverbod zoals staatssecretaris Teeven dit heeft voorgesteld.

Door het downloadverbod wordt het voor de rechter mogelijk om sites die muziek aanbieden zonder dat de componisten en tekstschrijvers hier een eerlijke vergoeding voor krijgen uit de lucht te halen.

Volgens de auteursrechtenorganisatie is het goed dat er "eindelijk wordt ingegrepen". Je kunt volgens Buma/Stemra als land niet blijven toestaan dat 90 procent van de muziek op internet in Nederland illegaal gedownload wordt. "De maker van het liedje ontvangt hiervoor niets, terwijl oprichters van sites als The Pirate Bay miljoenen verdienen.

"Illegaal downloaden is niet nodig. Er zijn genoeg alternatieven voor handen waar de consument makkelijk en betaalbaar legaal muziek kan beluisteren. Buma/Stemra heeft in Nederland overeenkomsten met zo'n 50 aanbieders. Bekende voorbeelden hiervan zijn Itunes, Spotify en Youtube. Deze platforms moeten nu concurreren met illegale aanbieders die gewoon hun gang kunnen gaan en muziek gratis aanbieden. Directievoorzitter Hein van der Ree van Buma/Stemra: ,, Concurreren met gratis is onmogelijk."

Nederland is koploper in illegale online-verspreiding van muziek. Het marktaandeel bedraagt meer dan 90%. Via sites als onder meer The Pirate Bay downloaden consumenten op grote schaal gratis muziek.

Het marktaandeel van de legale verspreiding van muziek via internet bedraagt een schamele 6%. Nederland is daarmee hekkensluiter in Europa en steekt ook schril af bij de VS, waar de legale online markt 43% bedraagt.
Categorie:
Tag(s):