woensdag, 6. juli 2011 - 11:28

Burgemeester Heerlen reikt groepsverbod uit in Belemnieterf

Heerlen

Afgelopen vrijdagavond 1 juli heeft op en rond het Belemnieterf in Heerlen een politieactie plaatsgevonden. Hierbij zijn in totaal 9 aanhoudingen verricht en zijn wapens en harddrugs in beslag genomen. Burgemeester Paul Depla heeft een groepsverbod uitgevaardigd, zo meldt de gemeente Heerlen woensdag.

Het groepsverbod is met name uitgevaardigd om te voorkomen dat de overlast en criminele activiteiten na deze actie hervatten. Diegenen die het opgelegd hebben gekregen, mogen zich voor een periode van 90 dagen (ingaande op 1 juli 2011) tussen 18 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends niet in een groep van meer dan 4 personen ophouden binnen een groot gebied rond het Belemnieterf.
Aan alle aanwezige jongeren is tijdens de politieactie een groepsverbod uitgereikt. De overige geregistreerde jongeren hebben het groepsverbod thuis uitgereikt gekregen of ontvangen deze nog.

Aanleiding voor de actie vormde de ernstige en aanhoudende overlast van de groep jongeren die regelmatig rondhangt rond het trapveld en de parkeerplaats aan het Belemnieterf. Naar aanleiding van diverse klachten van buurtbewoners is de groep van februari tot eind juni van dit jaar regelmatig gecontroleerd door de politie. Daarbij zijn ernstige verstoringen van de openbare orde zoals geluidsoverlast, gebruik van alcohol, soft- en harddrugs, dealgedrag en brandstichting vastgesteld.
De groep die hiervoor verantwoordelijk was, is groot: vanaf februari 2011 zijn meer dan 100 personen door de politie geregistreerd die zeker tweemaal aanwezig waren op het moment dat er overlast werd veroorzaakt. Niet alle leden van de groep kwamen uit Rennemig; zo’n 20% kwam van buiten de buurt of zelfs van buiten Heerlen.

Groepsverbod
Vanwege de aanzuigende werking van de groep en de zorgwekkende situatie heeft de politie met de gemeente, het Veiligheidshuis en het OM maatregelen afgestemd om de openbare orde in het gebied te herstellen. Besloten is om voor de eerste keer in Heerlen een groepsverbod in te stellen.
Provincie:
Tag(s):