donderdag, 24. februari 2011 - 13:40

Campagne om rook- en alcoholverslaving te voorkomen

Het Trimbos-instituut en STIVORO roepen samen met de regionale gezondheidsinstellingen ouders op om tijdens carnaval afspraken te maken met hun kinderen niet aan alcohol of sigaretten te beginnen.

Zowel alcohol als tabak zijn extra schadelijk voor de hersenen van opgroeiende kinderen. Bij alcohol was dit al langer bekend. Recent onderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam toont dit ook onomstreden aan voor roken.

Carnaval is naast de feestdagen en de zomervakantie één van de meest gebruikelijke momenten waarop kinderen hun eerste glas alcohol drinken en hun eerste sigaret roken. Dat is logisch, want alcohol en carnaval zijn sterk met elkaar verbonden, de sociale controle is laag en de sfeer is losjes. En bij minder toezicht van ouders komt ook al snel dat eerste trekje aan een sigaret.

Samen met de regionale GGD-en en de instellingen voor verslavingszorg starten het Trimbos-instituut en STIVORO deze week een regionale campagne. In de meeste carnavalsgemeenten rijden bussen en treinen rond met een digitale lichtkrant, er zijn billboards en posters en ook de regionale televisieomroepen zenden spots uit met een oproep aan ouders om met carnaval te voorkomen dat hun kinderen gaan drinken en roken.
Provincie:
Tag(s):