dinsdag, 8. maart 2011 - 16:49

Carnaval in Zuidoost Drenthe goed verlopen

Regio

De politie is op hoofdlijnen tevreden over het verloop van het carnaval het afgelopen weekeinde in Zuidoost Drenthe. De goede voorbereiding wierp zijn vruchten af. Mede hierdoor verliepen de optochten en feestelijkheden ordelijk en in een goede sfeer.

De samenwerking met de organiserende carnavalsverenigingen en de gemeente was prima. Onder andere hierdoor kon zondag in Barger-Oosterveld, ook al leidde het helaas tot een incident, toch worden voorkomen dat er met een onveilige wagen werd deelgenomen aan de optocht. Verontrustend was wel het overmatige alcoholgebruik door jongeren.


Tijdens carnavalsoptochten was het politietoezicht gericht op een ordelijk en veilig verloop van alle feestelijkheden. Noemenswaardige verkeersproblemen hebben zich nergens voorgedaan. In de voorbereiding zijn goede afspraken gemaakt tussen gemeente, politie en carnavalsverenigingen. De afspraak dat alle deelnemende praalwagens zich vooraf moeten inschrijven en vervolgens worden voorzien van een duidelijk zichtbaar nummer, blijkt prima te werken. Bij geen van de optochten is geprobeerd met een niet ingeschreven wagen deel te nemen. Ook in de nasleep blijkt het nummeren van de wagens goed te werken. Zo zijn vervuilers en eventuele vernielers eenvoudiger op te sporen.

Elles van Veenen, teamchef bij de politie en het afgelopen weekeinde verantwoordelijk voor de politie-inzet tijdens het carnaval, kijkt overwegend positief terug op het verloop. “Het is altijd moeilijk om bij feestelijkheden die zich uitstrekken over meerdere dagen en een groot gebied en heel veel publiek trekken, helemaal te voorkomen dat er iets gebeurt. Maar door de goede voorbereiding, de prima samenwerking en het mooie weer is volgens mij dit jaar het carnaval goed verlopen. Alleen in Barger-Oosterveld werd het zondag even vervelend door twee onwillige knapen. Verder was er nergens sprake van geweld tegen hulpverleners en ernstige ongelukken en dat stemt mij tevreden.”

De politie controleerde nadrukkelijk op het rijden onder invloed. Daarbij verleende ook het KLPD assistentie. Deze alcoholcontroles waren gericht op automobilisten van en naar de dorpen. Daarbij zijn over het hele weekend zes automobilisten aangehouden voor het rijden onder invloed. Zondag zijn ook bestuurders van carnavalswagens gecontroleerd. Daarbij zijn geen overtredingen geconstateerd.

Door overmatig alcoholgebruik werd zaterdag in Zwartemeer een meisje van 16 jaar onwel. Per ambulance is ze overgebracht naar het ziekenhuis. Zondag werd in Barger-Oosterveld een jongen van 15 jaar door overmatig alcoholgebruik onwel.

Door een ongelukkige manoeuvre viel maandag Barger-Compascuum een 16-jarige jongen van één van de praalwagen en brak een been. Bij de politie zijn verder geen ongelukken bekend geworden.
Provincie:
Tag(s):