woensdag, 5. januari 2011 - 13:28

Cees Berkhout vertrekt als wethouder van Zwolle

Zwolle

Cees Berkhout stelt zijn functie als wethouder van de gemeente Zwolle beschikbaar. ‘De VVD-bestuurder (48) heeft besloten zijn wethouderschap binnen afzienbare termijn over te dragen’, meldt de gemeente Zwolle.

Berkhout kwam tot zijn besluit in overleg met de gemeenteraadsfractie van zijn partij en met zijn gezin. De VVD Zwolle verwacht binnen drie maanden een opvolger voor te kunnen dragen. Berkhout stelt zijn functie ter beschikking omdat hij zijn bestuurlijke visie in Zwolle onvoldoende kan ontplooien.

Volgens wethouder Berkhout leidt zijn bestuurstijl in Zwolle niet tot de resultaten die hij belangrijk vindt voor de stad en voor de regio. Berkhout: “Bij het begin van deze collegeperiode hebben we als VVD binnen de coalitie voor een stevige en herkenbare, liberale koers gekozen. Dat past goed bij mijn manier van besturen: meteen volop aan de slag, met waar nodig bestaande keuzes scherp ter discussie stellen. Zo kom je in mijn optiek tot resultaten voor de stad. Dat viel niet overal makkelijk, maar zonder wrijving geen glans.”

Op voorhand is - volgens de wethouder en de raadsfractie - echter onvoldoende ingeschat dat een dergelijke bestuurlijke koers tot ineffectieve spanning kon leiden. Daarmee kwam het resultaat in gevaar. Berkhout: “Dat is zowel voor mij als voor Zwolle onpraktisch en onwenselijk. Omdat ik de stad de afgelopen tijd in mijn hart heb gesloten valt dit besluit mij dan ook niet licht.“

Verhuizen
De wethouder zou dit voorjaar verhuizen naar de Overijsselse hoofdstad. De afgelopen weken werd duidelijk dat het voor zijn gezin voorlopig niet mogelijk was om mee te verhuizen naar Zwolle. Hoewel de wethouder uitkeek naar een woning in Zwolle, is de solitaire verhuizing voor Berkhout een bijkomende reden om zijn functie nu beschikbaar te stellen.

Berkhout heeft dinsdag het Zwolse college van burgemeester en wethouders op de hoogte gesteld van zijn besluit. Zowel het college als de VVD Zwolle geven aan het besluit van Berkhout te betreuren maar te respecteren. De Zwolse gemeenteraadsfracties zijn inmiddels ingelicht.

Berkhout was eerder wethouder in Doorn en in Zeist. In Zwolle is hij verantwoordelijk voor de volgende dossiers: economie, bereikbaarheid, vastgoed, recreatie, toerisme en evenementen, A28/Voorsterpoort, en de bedrijventerreinen Hessenpoort en Marslanden. Berkhout is wijkwethouder van Zwolle-Zuid, Hanzeland en Veerallee.
Provincie:
Tag(s):