maandag, 30. mei 2011 - 16:12

Cel en behandeling na misbruik vrouw met verstandelijke beperking

Utrecht

Een 26-jarige man uit Amersfoort is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 voorwaardelijk, omdat hij geslachtsgemeenschap had met een vrouw met het syndroom van Down in een instelling in Baarn.

De man moet zich daarnaast laten behandelen en mag vijf jaar niet meer werken als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking.

De man – die bekend heeft - was als leerlingbegeleider werkzaam bij de instelling, waar hij het 41-jarige slachtoffer verzorgde. De man kon tijdens de terechtzitting twee weken geleden geen goede verklaring geven voor zijn daad. Wel stelde een deskundige vast dat hij impulsief kan handelen.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte de lichamelijke integriteit van het slachtoffer op ernstige wijze heeft geschonden. Het slachtoffer heeft veel last van het gebeurde en moet daardoor diverse therapieën ondergaan. Ook wordt zij bang en argwanend van mannelijke begeleiders die zij niet goed kent, terwijl zij voorheen juist voor iedereen open stond.

Om herhaling te voorkomen achtte de rechtbank het noodzakelijk dat verdachte een behandeling ondergaat. Om de ernst van het gebeurde duidelijk te maken en eveneens ter voorkoming van herhaling legde de rechtbank ook een langdurig verbod op om het beroep van begeleider van mensen met een verstandelijke beperking uit te oefenen.
Provincie:
Tag(s):