dinsdag, 19. juli 2011 - 14:47

Cel en behandeling voor Utrechtse serie-inbreker

Maastricht

Een 32-jarige man uit Utrecht die in de zomer en herfst van 2010 in totaal 25 inbraken en insluipingen pleegde is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Daarnaast moet de man zich onder toezicht van de Reclassering laten behandelen.

De man werd na een onderzoek van de politie in november 2010 op heterdaad betrapt. Hij maakte vooral geld, laptops en mobiele telefoons buit. Hij verschafte zich in enkele gevallen toegang tot de woningen door middel van braak, maar kwam ook regelmatig door niet afgesloten deuren of ramen naar binnen in de woningen van de slachtoffers, die soms gewoon thuis waren.

De rechtbank woog bij het opleggen van de straf mee dat de diefstallen niet alleen de nodige materiële schade veroorzaakten, maar ook een forse inbreuk maakten op de privacy van de bewoners. Slachtoffers van insluipingen moeten vaak lang met een gevoel van onveiligheid leven, wat een enorme impact heeft op hun leven. De rechtbank woog ook mee dat verdachte al van jongs af aan met justitie in aanraking is gekomen, drugsverslaafd is en een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft.

De Reclassering heeft tijdens de zitting twee weken geleden aangegeven nog mogelijkheden te zien om de man te behandelen. De rechtbank oordeelde dat dat nu ook moet gebeuren. Wanneer de man zich niet laat behandelen, moet hij mogelijk ook de gevangenisstraf van een jaar die nu voorwaardelijk is opgelegd nog uitzitten.

Een 24-jarige man die veel gestolen spullen van de Utrechter heelde, kreeg van de rechtbank een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank nam het hem kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn zwakbegaafde medeverdachte. De man dealde daarnaast veelvuldig in cocaïne.
Provincie:
Tag(s):