maandag, 16. mei 2011 - 21:58

Celstraf en lange proeftijd voor misbruik verstandelijke gehandicapte

Utrecht

De rechtbank in Utrecht heeft vandaag 30 maanden celstraf en vijf jaar proeftijd met voorwaarden geëist tegen een 26-jarige begeleider van een woongroep.

Op 19 januari 2011 had de verdachte, een 26-jarige begeleider in een woongroep van de instelling Amerpoort in Baarn, geslachtsgemeenschap met een aan zijn zorg toevertrouwde vrouw. De vrouw lijdt aan het syndroom van Down en kan niet goed duidelijk maken wat zij wil of weerstand bieden als zij iets niet wil.

De officier van justitie nam hem niet alleen het misbruik kwalijk, maar ook dat hij geen oog heeft gehad voor de gevolgen voor de vrouw, dat hij geen voorbehoedsmiddelen heeft gebruikt, heeft geprobeerd de sporen uit te wisselen en pas ging bekennen toen er zoveel bewijs tegen hem was dat hij er niet meer om heen kon. De verdachte bekende uiteindelijk het feit maar kon niet goed aangeven hoe hij tot zijn daad was gekomen anders dan dat hij zijn impulsen niet goed kan beheersen.

Het is om deze reden dan de officier van justitie niet alleen een celstraf van 30 maanden tegen de man eiste maar ook een proeftijd van vijf jaar. Nu is immers niet duidelijk hoe deze gebrekkige impulsbeheersing zich zal ontwikkelen en daarom is toezicht lange tijd nodig. Gedurende de proeftijd moet de man worden behandeld bij De Waag en ten slotte eiste de officier dat de man niet meer als helper of verzorger werkzaam mag zijn.
Provincie:
Tag(s):