dinsdag, 27. september 2011 - 18:29

Celstraffen tot 7 jaar geëist in vastgoed fraudezaak Klimop

Haarlem

Het Functioneel Parket heeft dinsdag voor de rechtbank Haarlem gevangenisstraffen tot 7 jaar geëist tegen elf verdachten in de vastgoed fraudezaak Klimop. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt.

Deelname criminele organisatie
Het Functioneel Parket verdenkt de verdachten van deelname aan een criminele organisatie die erop uit was om Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds op te lichten en geld van deze ondernemingen te verduisteren, alleen maar om er zelf beter van te worden. Het zou gaan om ruim 200 miljoen euro. Bouwfonds, Philips Pensioenfonds en hun aandeelhouders en pensioengerechtigde zijn hier de dupe van geworden.

Schade aan samenleving
Het Functioneel Parket stelt dat de verdachten door hun handelingen de integriteit van het Nederlandse bedrijfsleven op het spel hebben gezet en daarmee het vertrouwen in ons economisch systeem.

Ook het feit dat verdachten voor hun vermoedelijk criminele handelingen gebruik hebben gemaakt van legale ondernemingen vormen een ernstige bedreiging voor de maatschappij. Eén en ander is veel moeilijker te voorkomen en op te sporen dan individuele criminele activiteiten. "Verdachten hebben door hun handelen de Nederlandse samenleving schade toegebracht", stellen de officieren van justitie.

In deze projecten is volgens het Openbaar Ministerie niet "gewoon slim zaken gedaan waarbij iedereen er beter van is geworden", zoals verdachten volhouden. De officier van justitie sprak van een `ordinaire diefstal' en van grove benadeling van Bouwfonds, Philips Pensioenfonds en hun aandeelhouders en pensioengerechtigden: "Verdachten stalen uit pure hebzucht. Ze waren al rijk en verlangden naar nog meer".

De officieren van justitie noemden het schokkend hoe verdachten te werk gingen: "Juist mensen met zo'n bevoorrechte positie als verdachten moeten zich aan maatschappelijk aanvaarde normen en waarden houden."

Niemand van de verdachten heeft zijn excuses aan gedupeerden aangeboden, benadrukten de officieren van justitie: "Gebrek aan enige moraliteit was kennelijk het bindend element van de samenwerking, iets dat we vaker zien bij criminele organisaties. Daarom vindt het OM forse gevangenissenstraffen op de plaats".

Eisen per verdachte
* Hoofdverdachte Van V. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar.
* Verdachte L. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar.
* Verdachte F. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar.
* Verdachte H. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar en zijn BV een geldboete van 300.000 euro.
* Verdachte F. eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar.
* Verdachte S. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3jaar.
* Verdachte L. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar.
* Verdachte M. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar en zijn BV een geldboete van 300.000 euro.
* Verdachte C. een gevangenisstraf van 2 jaar en zijn BV een geldboete van 300.000 euro.
* Verdachte K. een werkstraf van 240 uur en zijn BV een geldboete van 15.000 euro.
* Verdachte Van H. een werkstraf van 60 uur.

Klimop nog niet afgerond >
Nog niet alle zaken van verdachten van de vastgoedfraude Klimop zijn door de rechtbank behandeld. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen twee verdachten zal later plaatsvinden, door een nieuw samengestelde meervoudige kamer van de rechtbank. Over de voorzetting van de zaak tegen verdachte V. uit Den Haag zal de rechtbank nog een beslissing nemen.
Provincie:
Tag(s):