woensdag, 14. december 2011 - 15:51 Update: 08-07-2014 0:27

CGB:Vrouwen afwijzen vanwege kinderwens is discriminatie

Utrecht

Een kinderdagverblijf in Den Haag heeft zich volgens de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) schuldig gemaakt aan discriminatie door een vrouw niet in dienst te nemen vanwege haar kinderwens. Dit meldt de CGB woensdag.

De vrouw solliciteerde naar de functie van sociaal pedagogisch medewerker bij kinderdagverblijf Valentijn Den Haag. Zij werd uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dat gesprek vroeg de assistent-leidinggevende haar of de vrouw een kinderwens had waarop de vrouw bevestigend antwoordde.

In een telefoongesprek vertelde de assistent-leidinggevende de vrouw dat zij was afgewezen met als reden haar kinderwens. Het kinderdagverblijf ontkent dit en stelt dat de vrouw is afgewezen, omdat zij haar geen jaarcontract kan bieden.

Omdat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de mededelingen en handelingen van hun leidinggevenden, is het kinderdagverblijf verantwoordelijk voor de uitspraak van de assistent-leidinggevende. En deze heeft de kinderwens als reden genoemd.

De Commissie oordeelt dan ook dat het kinderdagverblijf discrimineert door de vrouw af te wijzen vanwege haar kinderwens. Vragen over een kinderwens in een sollicitatieprocedure worden regelmatig aan vrouwen gesteld, maar niet aan mannen.

‘Zulke vragen zijn gebaseerd op het stereotype denkbeeld dat alleen vrouwen voor de opvang van de kinderen verantwoordelijk zijn en daardoor niet of minder flexibel/beschikbaar zijn. Maar deze vragen zijn niet relevant voor de functie. Door dit soort vragen alleen aan vrouwen te stellen discrimineert een werkgever’, aldus de CGB.
Categorie:
Tag(s):