donderdag, 13. oktober 2011 - 15:46

Champignonteler verdacht van onderbetaling en illegale arbeid

De Arbeidsinspectie verdenkt een Gelders champignonbedrijf van onderbetaling, het illegaal aan het werk zetten van vreemdelingen en te lange werktijden voor het personeel. De Belastingdienst stelt een boekenonderzoek in en de gemeente bekijkt de huisvesting.

Dit is het resultaat van een controle van het interventieteam Champignons gisteren op diverse locaties van het Gelders champignonteeltbedrijf. In het team werken onder leiding van de Arbeidsinspectie verschillende overheidsdiensten samen.

De Arbeidsinspectie vermoedt dat het bedrijf meer dan zeventig Bulgaarse werknemers illegaal aan het werk heeft. Meerdere werknemers hebben gisteren verklaard dat zij drie euro netto per uur verdienen en lange werkdagen maken, ook in het weekeinde. Ook klaagden zij over de huisvesting. Zij zeiden met zes personen op een kamer te slapen.

De politie bracht twee Bulgaarse voormannen naar het bureau die het onderzoek van de Arbeidsinspectie bemoeilijkten. Ook trad de politie op bij een locatie waar honden op de inspecteurs werden afgestuurd. De Arbeidsinspectie vermoedt verder dat de betrokken teler zijn werknemers zonder bescherming met giftige bestrijdingsmiddelen liet werken.
Provincie:
Tag(s):