vrijdag, 3. juni 2011 - 20:58

Chemelot krijgt Rail Terminal

Sittard-Geleen

Provincie Limburg en gemeentebestuur van Sittard-Geleen hebben met verschillende partijen op Chemelot overeenstemming bereikt over grootschalige investeringen op logistiek gebied. Daardoor kan zowel de zuidelijke spoorontsluiting van Chemelot als de Railterminal Chemelot gerealiseerd worden.

De investering in de Railterminal Chemelot (RTC) bedraagt 28 miljoen euro. Op de railterminal worden containers met niet-gevaarlijke stoffen op of van de trein geladen. De initiatiefnemers van de railterminal (Meulenberg Transport, Ewals Intermodal en Haven Antwerpen, verenigd in een joint venture) hebben de afgelopen tijd onderzocht of een railterminal economisch gezien haalbaar is. Met de toezegging van twee strategische klanten, SABIC en DSM, dat zij gebruik gaan maken van de railterminal, is dat een feit. De joint venture heeft met Chemelot overeenstemming over het gebruik van de gronden.

Daarnaast zal er 25 miljoen euro worden geïnvesteerd om Chemelot ook in zuidelijke richting aan te sluiten op het hoofdspoor. Dat is nu nog niet het geval. Dit leidt ertoe dat er minder treinen gaan rijden tussen Geleen en Sittard en dat er minder gerangeerd wordt in Sittard. De kosten van de zuidelijke spoorontsluiting bedragen volgens de laatste ramingen 25 miljoen euro.
Provincie:
Tag(s):