donderdag, 8. september 2011 - 13:51 Update: 08-07-2014 0:27

Chemotherapie: iedere informatiebron zijn eigen publiek

Patiënten met kanker gebruiken verschillende informatiebronnen als zij beginnen met chemotherapie. Informatie over de behandeling van het ziekenhuis, brochures en internet worden het meest betrouwbaar gevonden en geraadpleegd.

Deze informatiebronnen worden elk gebruikt door verschillende groepen patiënten, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, het NIVEL en de Universiteit van Sydney in Psycho-Oncology.

Ouderen prefereren de informatie over de behandeling van het ziekenhuis. Jongeren, mensen met een hogere opleiding mensen voor wie het zoeken naar informatie een manier is om met de stress van de ziekte en de behandeling om te gaan, zoeken meer informatie op internet. Zij raadplegen ook meer aanvullende folders en brochures. In het persoonlijke contact zijn de medisch specialist, de verpleegkundige en familie of vrienden de meest gebruikte bronnen, onafhankelijk van de leeftijd of opleiding van de patiënt. Mensen die na afloop van het voorlichtingsgesprek met de verpleegkundige nog vragen hebben over de behandeling en de prognose, slaan vaker de Behandelwijzer Chemotherapie na die bij het gesprek is verstrekt.

Onderzoeker Linda Muusses: 'Als je alleen nog informatie via internet zou aanbieden, bereik je niet de mensen die het meest vertrouwen op brochures. We moeten daarom verschillende bronnen blijven aanbieden. Ze hebben allemaal hun functie. Iedere informatiebron bedient zijn eigen publiek. Voor een aantal mensen werkt aanvullende informatie ook geruststellend.'
Categorie:
Tag(s):