donderdag, 3. maart 2011 - 10:41

Chinese automerk Landwind naar Brabant

Helmond

De importeur van het Chinese automerk Landwind is op 1 maart een Research & Development Centre op de High Tech Automotive Campus in Helmond gestart.

Via Landwind Motors Corporation (LWMC) Europe vestigt het merk uit China zich daarmee definitief in Europa. De keuze op Helmond is onder meer ingegeven door de aanwezigheid van belangrijke technologische partners voor het bedrijf op de High Tech Automotive Campus.

Landwind is onderdeel van de Chinese autoproducent Jiangling Motors Holding, die onder deze naam meer dan een miljoen auto's per jaar bouwt. Het concern maakt onder diverse merknamen personenwagens, bestelauto's en trucks. Landwind wordt in Europa geïntroduceerd door LWMC Europe dat de exclusieve verkoop- en distributierechten voor het Chinese bedrijf in Europa heeft. De aftrap vindt plaats in Nederland, waar LWMC inmiddels een netwerk van 25 dealers heeft. Eind maart of begin april staan daar de eerste Landwinds van het type CV9 in de showroom.

Matige resultaten van een botsproef
Enkele jaren geleden schortte Landwind zijn Europese plannen op vanwege de matige resultaten van een botsproef voor een SUV van het Chinese automerk. Inmiddels heeft de CV9 personenauto van Landwind het totale EuroNCAP (New Car Assessment Programme) programma met goed gevolg doorlopen en is het daarmee de eerste Chinese auto die over een volledige Europese typegoedkeuring beschikt door dit strenge programma met succes te volbrengen. De auto is daarmee toegelaten tot alle landen van de EU.

De R&D activiteiten van Landwind op de High Tech Automotive Campus omvatten onderzoek- en testprogramma's op het gebied van emissie, veiligheid en elektrisch rijden. Het bedrijf werkt daartoe onder meer samen met het op de campus gevestigde TNO Automotive en Benteler Engineering Services. De aanwezigheid van deze en andere technologische partners is voor Landwind een van de redenen geweest om te kiezen voor de High Tech Automotive Campus in Helmond en niet voor het Spaanse Tarragona dat ook nog in de race was voor de Europese thuisbasis. Andere vestigingsmotieven zijn onder meer de internationale werkomgeving en het fiscale klimaat.

Landwind is het eerste Chinese bedrijf dat zich in Helmond vestigt. Elders in Brabant zijn, met name de laatste jaren, al meer Chinese bedrijven neergestreken. In de meeste gevallen gaat het daarbij om technologisch hoogwaardige ondernemingen die vanuit Brabant hun Europese activiteiten ontplooien.

Rond de komst van Landwind naar de High Tech Automotive Campus heeft LWMC Europe nauw samengewerkt met de N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), Brainport Development en de gemeente Helmond. BOM, Brainport Development en NFIA zorgden voor de samenstelling van een bidbook voor het Chinese bedrijf.

Het R&D Centre van Landwind in Helmond start met 6 medewerkers. Eventuele groei is mede afhankelijk van het aantal en soort onderzoeksprogramma's. De marketing & sales activiteiten zullen ook in Helmond worden ondergebracht. Het bedrijf maakt gebruik van de bestaande huisvestingsmogelijkheden op de High Tech Automotive Campus en heeft daarbij de beschikking over alle eigentijdse faciliteiten.
Provincie:
Tag(s):