dinsdag, 1. februari 2011 - 9:38

Chinese moerasslak aangetroffen in Everlosebeek

Maasbree

In de Everlosebeek nabij Maasbree heeft Waterschap Peel en Maasvallei enkele exemplaren van de Chinese moerasslak (Bellamya chinensis) aangetroffen. Deze slak is een exoot, het leeft oorspronkelijk in Azië. Exoten vormen een groot probleem voor waterbeheerders, doordat ze schade aanrichten aan de oorspronkelijke onderwaternatuur.

De moerasslakken die in de Everlosebeek zijn aangetroffen, zijn door de handel in aquarium- en vijverdieren naar Nederland gekomen. Dit is vanaf begin 2010 de vierde vindplaats in Nederland. De waterslak lijkt op de Nederlandse soorten moerasslakken, maar kan erg grote afmetingen bereiken; tot 7 centimeter hoog en 5 centimeter breed. Uit andere landen is bekend dat het dier erg talrijk kan worden en daardoor een grote invloed kan hebben op het voorkomen van Nederlandse waterdieren.

Exoten vormen een groot probleem voor waterbeheerders. Sommigen worden zo succesvol dat ze andere soorten verdringen. In andere gevallen dragen de exoten ziekten met zich mee, waar inheemse soorten niet tegen bestand zijn. Hierdoor ontstaat schade aan de oorspronkelijke onderwaternatuur en kan het waterschap ecologische doelstellingen niet realiseren. Aquarium- en vijverliefhebbers die overtollige exotische dieren of planten uitzetten in Nederlandse wateren, weten vaak niet welke schade ze daarmee kunnen aanrichten. Sommige exoten mogen niet meer in bezit of in de handel zijn. Voor alle dieren geldt dat uitzetten verboden is. De Chinese moerasslak wordt misschien net zo’n beruchte exoot als bijvoorbeeld Grote waternavel, Brulkikker, Zonnebaars of Amerikaanse rivierkreeft.
Provincie:
Tag(s):