donderdag, 16. juni 2011 - 10:26 Update: 08-07-2014 0:58

CNV Vakmensen voert opnieuw actie in betonmortelcentrales

CNV Vakmensen voert opnieuw actie in de betonmortelindustrie. Vanochtend zijn werknemers van de betonmortelcentrale in Bergen op Zoom voor 24 uur in staking gegaan.

"We zetten onze acties net zo lang voort totdat de werkgevers, verenigd in de VOBN, een beter cao-bod neerleggen", zegt onderhandelaar Arthur Bot van CNV Vakmensen. “Er moet gewoon een goede cao komen.”

Nog altijd is de uitruil in het cao-voorstel van de werkgevers doorn in het oog van het personeel. Werkgeversorganisatie VOBN wil de lonen weliswaar met in totaal 2,5 procent verhogen maar dat geld wordt, volgens bestuurder Arthur Bot, ruimschoots teruggevorderd met de invoering van de zogenaamde flexbank.

Werken volgens dat principe houdt in dat de werkgevers in kalme perioden mensen naar huis kunnen sturen. De niet gewerkte uren worden vervolgens verrekend met eerder of later verricht overwerk. Bot: “In het uiterste geval betekent dit dus dat werknemers nooit meer een overuur - met bijbehorende extra beloning - zullen maken. Per saldo zijn ze dus slechter uit."

Bot wacht op een reële uitnodiging tot hervatting van de onderhandelingen. “Nu ligt die uitnodiging van de VOBN er al wel, maar dan nog steeds voorzien van die flexbankparagraaf. Op zo’n uitnodiging kunnen we dus niet ingaan.”

De acties in de betonmortelindustrie (2.200 werknemers) duren al voort sinds 21 maart. Volgens Bot is er veel draagvlak voor acties, ook bij het kantoorpersoneel. "We houden vooralsnog niet op. Morgen is de regio Amsterdam aan de beurt."
Categorie:
Tag(s):