dinsdag, 15. maart 2011 - 16:10 Update: 08-07-2014 0:59

CNV-voorzitter pleit voor behoud van een collectieve rustdag per week

Den Haag

Het CNV pleit voor behoud van een collectieve rustdag per week en is tegen verdere afbrokkeling ervan. De vakbond is ook tegen het voortgaande oprukken van de 24-uurs economie.

Jaap Smit, voorzitter van het CNV: “Wanneer we willen investeren in een duurzame samenleving dan is het noodzakelijk vast te houden aan die ene rustdag per week om zo paal en perk te kunnen stellen aan de grenzeloosheid van deze tijd.”

Uit een eigen representatief onderzoek van 2009 blijkt dat tweederde van alle Nederlanders zeer gehecht is aan de zondag als rustdag. Zeventig procent van de ondervraagden vindt de mogelijkheid om samen met familie en vrienden activiteiten te ondernemen op zondag (zeer) belangrijk. Vier op de vijf mensen wil één vaste vrije dag per week om te kunnen doen en laten wat ze willen.

De CNV-voorzitter hamert op een goed evenwicht tussen arbeidstijd, hersteltijd en vrije tijd in het belang van de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van werknemers. Alleen zo creëer je volgens het CNV een duurzame samenleving met sociale cohesie.

Volgens het CNV moet worden voorkomen dat werknemers als gevolg van ongunstige werktijden, ziek of arbeidsongeschikt worden.

Verder vindt het CNV dat het principe van de glijdende schaal moet worden voorkomen. Smit: “Vandaag heeft het detailhandelpersoneel het meeste last van het afschaffen van de vaste rustdag, maar morgen wordt het een wijd verspreid fenomeen en moet ook bijvoorbeeld kantoorpersoneel op zondag aan het werk.”

Binnen het CNV is vandaag uitermate verbolgen gereageerd op de uitspraken van de Haagse wethouder Karsten Klein van het CDA, over de winkelopenstelling in alle grote steden op zondagen, waarvoor hij in de media pleit.
Categorie:
Tag(s):