dinsdag, 22. maart 2011 - 23:47

Coentunnel drijft richting Amsterdam

Amsterdam

Woensdag wordt het tweede tunnelelement (TE3) van de Tweede Coentunnel naar de Coenhaven in Amsterdam vervoerd. Het vervoer vindt plaats met sleep- en duwboten in diverse samenstellingen.

De verwachting is dat het tweede tunnelelemen vrijdag 25 maart rond 01.00 uur in de Coenhaven in Amsterdam aankomt.

Zondag 20 maart 2011 rond half tien ’s avonds arriveerde het eerste tunnelelement (TE4) in de Coenhaven na een succesvol transport vanuit Barendrecht.

Voor de andere twee elementen staat de start van het transport gepland voor 30 maart en voor 6 april. Het afzinken van de tunnelelementen naast de bestaande Coentunnel is gepland op 4, 11 en 25 april en 3 mei. Eventuele uitwijkdata zijn 18 april en 10, 16 en 24 mei. De elementen zijn elk 178 meter lang, 30 meter breed en 8,5 meter hoog. De vaartocht die de elementen afleggen is ongeveer 130 km en duurt gemiddeld 41 uur.

Bij te veel kijkers op de sluizen van IJmuiden overweegt Rijkswaterstaat de verkeersroute af te sluiten tijdens het schutten van het transport door de Noordersluis. De overwegingen hierbij zijn: waarborgen veiligheid voor publiek en verkeer en voorkomen stagnatie van het schutproces. Rijkswaterstaat zet inspecteurs in, om hierop toe te zien. Doorgaand verkeer wordt geadviseerd een andere route te nemen.

Planning transport tweede element
Woensdag 23 maart rond 09.00 uur start het verslepen van het tweede element (TE3) naar Amsterdam. Het sleeptransport gaat via de Oude Maas, Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg en arriveert op donderdag 24 maart om circa 01.00 uur bij Hoek van Holland. Daarna gaat de vaartocht over de Noordzee richting IJmuiden.

Op donderdag 24 maart om circa 19.30 uur komt het transport aan bij de pieren van IJmuiden. Het schutten start rond 16.30 uur. De verwachting is dat het tweede element op vrijdag 25 maart circa 01.00 uur bij de Coenhaven in Amsterdam aankomt. Het indraaien en het afmeren van het tweede element duurt ongeveer 3 uur.

Dat betekent dat het element op vrijdag 25 maart omstreeks 04.00 uur op zijn plek ligt. De Coenhaven is de tijdelijke parkeerplaats voor de vier elementen. Tijdens het transport drijft het tunnelelement op of net boven de waterspiegel. Het transport van alle elementen gebeurt op dezelfde wijze. Er zijn twee uitwijklocaties onderweg voor het stoppen van het transport: bij het Calandkanaal (Rotterdam) en in IJmuiden voor het Noordzeesluizencomplex.

Met de aanleg van de Tweede Coentunnel en Westrandweg zorgt Rijkswaterstaat voor een betere bereikbaarheid van de Noordelijke Randstad en een betere ontsluiting van het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Nadat de Tweede Coentunnel en Westrandweg in 2013 gereed zijn, wordt de bestaande Coentunnel gerenoveerd. In 2014 is het volledige tracé open voor het verkeer.
Provincie:
Tag(s):