maandag, 21. november 2011 - 9:37 Update: 08-07-2014 0:55

Consumenten besteden veel minder aan kleding, schoenen en auto's

Huishoudens hebben in september 2 procent minder besteed dan in september 2010. In augustus waren hun bestedingen 1 procent lager dan een jaar eerder. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Dit maakt het CBS maandag bekend.

De bestedingen aan goederen waren in september 4,9 procent lager dan die van september 2010. De uitgaven aan duurzame goederen waren 8,5 procent lager. Een dergelijke terugval is in de afgelopen twee jaar niet voorgekomen. Consumenten gaven veel minder uit aan kleding, schoenen en auto’s. Ook aan woninginrichting en elektronica werd minder uitgegeven. Aan voedings- en genotmiddelen werd 0,3 procent minder besteed. Door het zachte weer was het gasverbruik een stuk lager. De bestedingen aan diensten waren 0,4 procent hoger dan een jaar eerder.

De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Deze laten in november zowel verbeteringen als verslechteringen zien, na een sterke achteruitgang over de hele linie in de periode augustus-oktober.
Categorie:
Tag(s):