donderdag, 18. augustus 2011 - 10:43 Update: 08-07-2014 0:57

Consumentenvertrouwen neemt duikvlucht

Het vertrouwen van consumenten kreeg in augustus een behoorlijke knauw. De indicator van het consumentenvertrouwen ging maar liefst 9 punten naar beneden en kwam uit op -21. Niet de koopbereidheid maar het vertrouwen in het economisch klimaat ging hard onderuit.

Consumenten waren in augustus erg pessimistisch over het economisch klimaat. Deze deelindicator daalde 22 punten en kwam uit op -38. Het vertrouwen in het economisch klimaat in de komende 12 maanden nam het meest af. Deze indicator daalde met 25 punten. De terugval was de tweede in korte tijd, in juni was er al een daling met 10 punten. Ook over de afgelopen 12 maanden waren consumenten in augustus veel somberder dan in juli. Hun oordeel hierover verslechterde met 21 punten.

In tegenstelling tot hun kijk op de economische situatie veranderde de koopbereidheid van de consumenten maar weinig. Zij waren weliswaar iets negatiever over hun eigen financiële situatie, maar vonden de tijd wel wat gunstiger voor het doen van grote aankopen. Per saldo daalde de deelindicator koopbereidheid 1 punt, naar -10. De koopbereidheid blijft daarmee laag.
Categorie:
Tag(s):