zaterdag, 4. juni 2011 - 10:03

Couzy: Karremans was destijds geen goede keuze

Volgens oud-generaal Hans Couzy was de keuze om destijds Thom Karremans als Dutchbat-commandant naar Sebrenica te sturen niet de juiste. Dat zegt de oud-generaal zaterdag in het AD.

Volgens Couzy lag Karremans destijds in scheiding en had hij zijn energie eigenlijk daarvoor nodig. 'Ik hoorde het pas achteraf. Had ik het eerder geweten, dan had ik hem nooit gestuurd. Een scheiding vreet veel energie en die had hij toen wel ergens anders voor nodig.', zegt Couzy in de krant.

Maar ook al zou hij iemand anders naar Sebrenica hebben gestuurd, daarmee was de missie volgens Couzy niet anders verlopen. Çouzy: 'De omstandigheden waren beroerd. De Dutchbatters konden er niets aan doen.

Voor Couzy is het nog niet zeker of Mladic veroordeeld zal worden voor genocide. De oud-generaal denkt niet dat Mladic van tevoren had bedacht om de moslims te doden. "Toen hij die duizenden gevangenen had genomen, wist hij niet wat hij met ze aan moest. 'Dan maar dood, dan ben ik ervan af', moet hij hebben gedacht."

In 1995 werden in opdracht van de Serviër Ratko Mladic duizenden moslimmannen en -jongens, die hun toevlucht hadden gezocht bij de Nederlanders in Srebrenica, gedood.
Provincie:
Tag(s):