woensdag, 14. september 2011 - 21:50 Update: 08-07-2014 0:56

CPB voorspelt 5 miljard extra bezuiniging bij nieuwe crisis

Den Haag

Wanneer Nederland opnieuw getroffen zal worden door een economische crisis zal er nog eens vijf miljard extra bezuinigd moeten worden. Dit blijkt uit vertrouwelijke stukken met betrekking op Prinsjesdag die in handen zijn van De Telegraaf.

In de stukken staat dat Nederland er terdege rekening mee houdt dat men last gaat krijgen van de huidige eurocrisis en een mogelijke nieuwe Amerikaanse recessie. In het meest ongunstige geval zal er nog eens vijf miljard euro extra bezuinigd moeten worden op de aangekondigde 18 miljard.

Wanneer de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) uitkomen zullen gezinnen geconfronteerd worden met forse vermogensverliezen. Binnen het 'rampenscenario' zullen de huizenprijzen in 2012 dalen met 4,5% en kelderen de aandelenkoersen met 15%. Indexatie zal bij een crisis beperkt moeten worden tot 90%.

Niet alleen de burger zal de rake klappen van een nieuwe crisis voelen. De overheid zal ook de hand op de knip moeten houden. Binnen het voorspelde scenario zal het rijk een verschil tussen inkomsten en uitgaven hebben van zo'n 30 miljard euro. Hierdoor zal het begrotingstekort met 5% stijgen.
Categorie:
Tag(s):