vrijdag, 4. november 2011 - 18:32

Criminele organisatie van fraudeurs met toeslagen opgerold

Rotterdam

De FIOD denkt met de aanhouding van vijf verdachten op 1 en 2 november in de regio Rotterdam een criminele organisatie te hebben opgerold die zich in de Rotterdamse regio bezig hield met het op grote schaal oplichten van de Belastingdienst.

De verdachten hebben gezamenlijk vermoedelijk rond de 500 BSN-nummers misbruikt om valse zorg-, kinderopvang- en huurtoeslagen aan te vragen. Ze lieten de toeslagen betalen op rekeningen waar zij over konden beschikken. Het nadeel voor de Belastingdienst loopt in de honderdduizenden euro's. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Twee van de vijf verdachten zijn vandaag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor veertien dagen in bewaring gesteld. De vijf verdachten, in de leeftijd van 19 tot 27 jaar, worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, fraude met toeslagen en witwassen. Ze gebruikten hiervoor de gegevens van mensen uit de regio Rotterdam, ondermeer uit de wijk Nesselande in Rotterdam. De vermoedelijke fraude vond plaats vanaf oktober 2010.

Het onderzoek door de FIOD startte in juli 2011 naar aanleiding van meldingen van mensen op wiens naam onterecht toeslagen werden aangevraagd. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de 27-jarige verdachte een zus is van de in februari en juli 2011 aangehouden 21-jarige verdachte in een ander onderzoek naar fraude met toeslagen. Het vermoeden is dat deze 21-jarige verdachte ook bij dit onderzoek is betrokken. Hij is uit het huis van bewaring gelicht voor verhoor in deze zaak.

De Belastingdienst heeft inmiddels maatregelen genomen waardoor deze manier van fraude niet meer mogelijk is. Verdachten hebben het DigiD-systeem niet gekraakt.
Provincie:
Tag(s):