woensdag, 26. oktober 2011 - 15:48 Update: 08-07-2014 0:56

CSI The Hague kan plaats delict digitaal vastleggen

Den Haag

Een plaats delict (PD) die altijd intact en onderzoekbaar blijft. CSI The Hague maakt het sinds woensdag mogelijk.

Dit consortium, waarin het Nederlands Forensisch Instituut samenwerkt met vooraanstaande kennisinstituten en hightech bedrijven, ontwikkelt de forensische technieken van de toekomst. Met deze technieken is een PD digitaal op te slaan en virtueel te onderzoeken.

In het speciaal gebouwde CSI Lab worden op woensdag 26 oktober de innovaties gedemonstreerd. Zo is het onder meer mogelijk om met een soort ‘virtual reality’-bril een digitale PD te betreden en te verkennen. Het CSI Lab is als forensische trainingsfaciliteit uniek in de wereld.

Onderzoek na vrijgeven PD
Een plaats delict kun je maar één keer onderzoeken. Sporen die over het hoofd worden gezien zijn voorgoed verloren. Binnen CSI The Hague zijn de bovengenoemde bril (‘headmounted device’) en een tablet tot stand gekomen, waarmee onderzoekers op een PD driedimensionale opnames kunnen maken en waaraan ze met ‘augmented reality’-techniek bevindingen en opmerkingen kunnen toevoegen.

Ook zijn er camera’s ontwikkeld die warmtesporen en bloedsporen vastleggen. In het bijbehorende CSI Lab kunnen de gemaakte beelden worden geprojecteerd en bewaard. Vervolgens kunnen rechercheurs en forensisch onderzoekers, nog lang nadat de echte plaats delict is vrijgegeven, met gebruik van ‘serious gaming’- technieken de PD virtueel onderzoeken en hypotheses testen.

“Het digitaal en driedimensionaal opslaan van een plaats delict is niet alleen relevant voor de mensen die de PD onderzoeken, maar helpt het Openbaar ministerie, rechters en advocaten ook om inzicht te krijgen in wat er mogelijk is gebeurd,” licht Andro Vos toe, namens het Nederlands Forensisch Instituut projectleider van CSI The Hague.

Virtuele en fysieke trainingsmogelijkheden
In het CSI Lab is het tevens mogelijk om waarheidsgetrouwe scenario’s virtueel te simuleren, zodat mensen kunnen worden getraind in het toepassen van nieuwe en bestaande onderzoeksmethodes op een PD. Naast de virtuele PD is er in het CSI Lab ook een echte PD gebouwd, waardoor virtuele en fysieke trainingen gecombineerd kunnen worden.

Inzicht in complexiteit vergroten
Bij onderzoek aan de fysieke PD is het mogelijk om het gedrag van de forensisch onderzoekers te monitoren en te analyseren. Zo kunnen vanuit de observatiekamer onder meer de hartslag en de looproutes van de aanwezigen worden gevolgd.

Deze informatie vergroot het inzicht in de complexiteit van PD-onderzoek. Op basis hiervan kunnen nieuwe opsporingsmethodes worden ontwikkeld en bestaande verder worden verbeterd.

Bestaande technologieën geschikt maken voor forensisch domein
Binnen CSI The Hague werken de volgende partijen samen: Academisch Medisch Centrum van de Uva, Capgemini, Chess, E-Semble, Eagle Vision, Forensic Technical Solutions, De Haagse Hogeschool, Noldus, TIGNL, Philips, Thales Nederland, TNO, TU Delft en het NFI.

De partners binnen CSI The Hague maken bestaande technologieën uit onder meer de medische wetenschap en de luchtvaart geschikt voor toepassingen in het forensisch domein.

Toekomst: samenbrengen en valideren
“In 2009 ging het project van start en inmiddels beschikken we over het CSI Lab; de plek waar we de ontwikkelde technieken samenbrengen. Daar zijn we trots op. Maar we zijn nog niet klaar. We blijven als consortium samen werken aan innovatie. Zo zal het komende jaar enerzijds in het teken staan van het op handzame en inzichtelijke manier samenbrengen van alle mogelijkheden. En anderzijds op het valideren en daarmee breed inzetbaar maken van de ontwikkelde technieken,” aldus Vos.

Het CSI Lab wordt donderdag 27 oktober officieel geopend door loco-burgemeester Kool van Den Haag.
Categorie:
Tag(s):